Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι στη ρύμιση σχετικά με τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος

Τι αναφέρει ο ΣΕΚ σε ανακοίνωσή του

​Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει σε ανακοίνωσή του, την αντίθεσή του στη ρύθμιση με την οποία η επιτρεπόμενη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος αφήνεται στην επιλογή της βιομηχανίας.

«Το μέτρο αυτό ευνοεί την εισαγωγή φθηνού και αμφιβόλου ποιότητας γάλακτος, που σε συνδυασμό με την κατάργηση από την προηγούμενη κυβέρνηση της υποχρέωσης αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος δεν υπάρχει, πλέον, καμία προστασία για τον καταναλωτή» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο ΣΕΚ ζητά από την κυβέρνηση να επαναφέρει την υποχρέωση αναγ��αφής της χώρας προέλευσης και να μην επιτρέψει τον καθορισμό από τις βιομηχανίες της διάρκειας ζωής του γάλακτος. Παράλληλα, προτείνει σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας όπως: η στήριξη της αποκέντρωσης της παραγωγής, η διάθεση του φρέσκου γάλακτος από μικρότερες μονάδες μεταποίησης, σημεία πώλησης πλησιέστερα στον καταναλωτή, δραστικός περιορισμός του φαινομένου των «ελληνοποιήσεων» και επαναφορά του ΦΠΑ στο 13% για τις χονδροειδείς ζωοτροφές (π.χ. σανά, τριφύλια).

Εντωμεταξύ, η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) υποστηρίζει πως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για τους αγρότες θα οδηγήσουν στον αφανισμό της πρωτογενούς παραγωγής και την πλήρη διάλυση της αγροτικής οικονομίας. «Οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι δραματικές σε όλη τη διατροφική αλυσίδα, στους καταναλωτές, καθώς επίσης στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top