Αποζημίωση 580.000 ευρώ για το θάνατο του υπασπιστή του Χρυσοχοΐδη

O θάνατος του είχε επέλθει τον Ιούνιο του 2010 από έκρηξη βομβιστικού μηχανισμού

Αποζημίωση 580.000 ευρώ για το θάνατο του υπασπιστή του Χρυσοχοΐδη
​Αποζημίωση ύψους 580.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης αναγνώρισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στην οικογένεια του τότε υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Γιώργου Βασιλάκη που έχασε τη ζωή του πριν από πέντε χρόνια μέσα στο υπουργείο, Προστασίας του Πολίτη, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε ταχυδρομική επιστολή με παραλήπτη τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκανε δεκτή αναγνωριστική αγωγή των επτά στενών συγγενών του θύματος, αναγνωρίζοντας ότι το Δημόσιο έχει ευθύνη για τον θάνατο του και τους οφείλει χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Το Διοικητικό Εφετείο δέχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη αλληλογραφία προς την ηγεσία του υπουργείου πρέπει, όπως προβλέπεται ρητά, να υποβάλλεται σε ειδικό έλεγχο από μέσα προηγμένης τεχνολογίας (ακτίνες Χ RAY), ανεξαρτήτως της ιδιότητας του κομιστή.

Σύμφωνα με το σχετικό σκεπτικό, η παράλειψη ελέγχου της αλληλογραφίας αυτής από ακτίνες Χ RAY συνιστά παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και εάν ο έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί θα είχε εντοπιστεί ο μηχανισμός και θα είχε αποτραπεί η πυροδότηση και ο θάνατος του υπασπιστή.

Παράλληλα, το δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό του Δημοσίου ότι ο θανών ήταν συνυπαίτιος για το συμβάν επειδή προφανώς λόγω της θέσης του εκείνος πρέπει να είχε δώσει εντολή να εξαιρούνται του ελέγχου τα ειδικά διαπιστευμένα πρόσωπα.

Το δικαστήριο αναγνώρισε υποχρέωση αποζημίωσης από 120.000 ευρώ στη σύζυγο και σε καθένα από τα δυο παιδιά, από 80.000 ευρώ σε κάθε γονέα και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δυο αδέλφια του άτυχου αστυνομικού. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top