Βρέθηκε μετά από 41 χρόνια κομμάτι του μοιραίου αεροσκάφους NORATLAS

Καταρρίφθηκε κατά λάθος από κυπριακά αντιαεροπορικά

​Ένα μικρό μεταλλικό κομμάτι μήκους 50 εκατοστών που πιστεύεται ότι ανήκει στο μεταγωγικό αεροσκάφος NORATLAS που είχε καταρριφθεί από φίλια πυρά τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου του '74, στα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, βρέθηκε προχθές στη Λευκωσία από συνεργεία ανασκαφής.

Φέτος στις 27 Ιουλίου, μετά από 41 ολόκληρα χρόνια, ξεκίνησαν επιτέλους οι εργασίες ανασκαφής στην περιοχή του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, όπου είχε πέσει το ελληνικό αεροσκάφος, στο πλαίσιο της αποστολής «Νίκη».

Μετέφερε Έλληνες καταδρομείς από το Μάλεμε της Κρήτης στη Κύπρο. Το NORATLAS συνετρίβη λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, καθώς εκλήφθηκε ως τουρκικό και χτυπήθηκε από τα κυπριακά αντιαεροπορικά.

Στο σημείο που έπεσε, με εντολή των αρχών, θάφτηκε κάτω από τόνους χώμα, ώστε να μην υπάρχει απόδειξη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στα γεγονότα του Ιουλίου του '74 στην Κύπρο.

Μαζί με το αεροσκάφος θάφτηκαν και οι σοροί πολλών καταδρομέων αλλά και των μελών του πληρώματος. Εικάζεται ότι μέσα στην άτρακτο του αεροσκάφους βρίσκονται 19 σοροί.

Για την ανασκαφή πίεζαν για πολλά για χρόνια την Αθήνα και τη Λευκωσία οι συγγενείς των αγνοουμένων που ήταν μέσα στο αεροσκάφος.

Ήδη έχει ξηλωθεί η επιτύμβια πλάκα και το πέτρινο περιτοίχισμα που είχε δημιουργηθεί και σκάβεται ο τύμβος. Χρησιμοποιούνται ειδικοί ανιχνευτές για μέταλλα και εκρηκτικά.

Το ότι στο αεροσκάφος υπήρχαν χειροβομβίδες και άλλα εκρηκτικά καθιστά την κατάσταση πολύ επικίνδυνη αφού κάποια από αυτά ίσως να μην έχουν καταστραφεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top