ΕΡΕΥΝΑ: Οι Έλληνες δεν έχουν πίστη στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας

Στις πρώτες θέσεις είναι Δανία, Σουηδία και Φιλανδία

ΕΡΕΥΝΑ: Οι Έλληνες δεν έχουν πίστη στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας

​Περιορισμένη είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών των χωρών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση στους κρατικούς θεσμούς, όπως δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW).

Στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά την πίστη στο πολιτικό σύστημα (3,1%), αλλά και στο οικονομικό (21,9%) βρίσκεται η… Ελλάδα!

Αντίθετα στις πρώτες θέσεις εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα βρίσκονται η Δανία (92,2%), η Φινλανδία (90,8%) και η Σουηδία (90,7%) και στο οικονομικό η Σουηδία (91,6%), η Βρετανία (83,8%) και η Δανία (81,7%).

«Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος οικονομικής κρίσης και έλλειψης εμπιστοσύνης στην πολιτική», σχολίασε ο επικεφαλής του IW Μίχαελ Χίτερ.

Ερευνητές του IW δημιούργησαν έναν πίνακα εμπιστοσύνης για 20 ευρωπαϊκές χώρες, με τον οποίο θέλησαν να δουν πόσο ισχυρή είναι η πίστη των πολιτών στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι πολίτες στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα βρίσκονται στις τρεις τελευταίες θέσεις. Όμως αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι από το 2000 και μετά μειώνεται σταθερά στη νότια Ευρώπη η πίστη στο πολιτικό σύστημα.

«Με το ευρώ μπόρεσε να κρυφτεί για ένα διάστημα η έλλειψη εμπιστοσύνης σε κάποιες χώρες της ΕΕ. Όμως η οικονομική κρίση επανάφερε την έλλειψη εμπιστοσύνης στο προσκήνιο» σημείωσε ο επικεφαλής του IW.

Αν και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Ισπανία και η Πορτογαλία εμπιστεύονταν το οικονομικό σύστημα τόσο όσο η Γερμανία, πλέον η Ισπανία βρίσκεται στην 15η θέση και η Πορτογαλία στην 16η.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top