Σε κατάσταση «απόγνωσης» οι συμβασιούχοι της Βουλής-Τα βάζουν με την Κωνσταντοπούλου

Στέλουν επιστολή στον Νικήτα Κακλαμάνη

​Επιστολή προς τους αντιπροέδρους της Βουλής και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή των συμβασιούχων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου (ΙΔΟΧ) της Βουλής με την οποία ενημερώνουν "για την κατάσταση απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει", αφού έχουν λήξει οι συμβάσεις τους και παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, ενώ παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής, οι οποίοι και υπογράφουν την επιστολή, κατόπιν των συναντήσεών τους τόσο με την κ. Κωνσταντοπούλου όσο και τον γενικό γραμματέα της Βουλής, οι συμβασιούχοι αναμένουν την υλοποίηση της ρητής δέσμευσης της Προέδρου της Βουλής, ότι θα προχωρήσει στην μετατροπή-αναγνώριση των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου, ωστόσο οι διαβεβαιώσεις δεν έχουν τελεσφορήσει.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι οι συμβασιούχοι ΙΔΟΧ είναι 70 άνθρωποι που εργάζονται στη Βουλή, από πέντε έτη έως και πλέον των 15 ετών, με ετήσιες ή και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας συμβάσεις, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε διάφορες διευθύνσεις και εργασιακές ειδικότητες και τυγχάνουν μισθολογικών απολαβών ισότιμων με αυτές των μόνιμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων. Ενημερώνουν δε, ότι μέχρι σήμερα έχουν λήξει οι συμβάσεις 35 εργαζόμενων (των μισών δηλαδή επί του συνολικού αριθμού) με την πρώτη σύμβαση να έχει λήξει από τις 17 Φεβρουαρίου του 2015.

Αναλυτικά, όλη η επιστολή έχει ως εξής:

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2015

Προς τον Δ' Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Αξιότιμε κ. Νικήτα Κακλαμάνη,

με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στη Βουλή συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει και παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, παρέχοντας κανονικά την εργασία τους και αναμένοντας την πραγματοποίηση της ρητής δέσμευσης της κυρίας Προέδρου της Βουλής, ότι θα προχωρήσει στη μετατροπή-αναγνώριση των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου.

Ειδικότερα, οι συμβασιούχοι ΙΔΟΧ είμαστε εβδομήντα άνθρωποι που εργαζόμαστε στη Βουλή, συνεχώς, επί πολλά συναπτά έτη (από 5 έως και πλέον των 15) με ετήσιες ή και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας συμβάσεις. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε διάφορες διευθύνσεις και εργασιακές ειδικότητες. Τυγχάνουμε μισθολογικών απολαβών ισότιμων με αυτές των μονίμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων.

Εδώ και καιρό (στις 9/3/2015) -και αφού είχε λήξει η πρώτη σύμβαση χωρίς την άμεση ανανέωσή της όπως έως τότε συνέβαινε- προχωρήσαμε σε συνέλευση και εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής των ΙΔΟΧ, η οποία και εξουσιοδοτήθηκε για τ��ν εκπροσώπησή μας. Κατόπιν, ήλθαμε σε θεσμική επαφή -και ενημέρωση κατ’ επανάληψη- με τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, κ. Γ. Θαλάσση, ήδη για πρώτη φορά στις 31/3/2015, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι η Πρόεδρος της Βουλής προτίθεται να μετατρέψει τις συμβάσεις μας σε αορίστου χρόνου και επομένως να λυθεί το πρόβλημα οριστικά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μας είχε δε μεταφέρει ο κ. Γενικός Γραμματέας τη βούληση της κυρίας Προέδρου ότι το θέμα θα λυθεί ανυπερθέτως έως το τέλος του μηνός Απριλίου 2015.

Επειδή, όμως, περνούσε ο καιρός χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη, ενώ έληγαν συνεχώς συμβάσεις συναδέλφων, επιδιώξαμε συνάντηση με την ίδια την Πρόεδρο της Βουλής κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου. Πράγματι, η Πρόεδρος μας δέχθηκε και μας διαβεβαίωσε η ίδια για τις προθέσεις της και τις άμεσες ενέργειές της σχετικά με τη μετατροπή των συμβάσεων, σε επίσημη συνάντησή μας, παρόντος του κ. Γενικού Γραμματέα και του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Βουλής κ. Στ. Κουσουλάκου, στις 28/5/2015.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα δεν έχει ανανεωθεί καμία από τις συμβάσεις που έχουν λήξει (η πρώτη από 17/2/2015) με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνάδελφοι απλήρωτοι επί πολλούς μήνες και να αντιμετωπίζουν, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αντικειμενικό πρόβλημα επιβίωσης. Μέχρι σήμερα έχουν λήξει οι συμβάσεις 35 ακριβώς συναδέλφων, των μισών δηλαδή επί του συνολικού αριθμού.

Οι σχετικές διαβεβαιώσεις από τη θεσμική ηγεσία της Βουλής, για άμεση διευθέτηση του θέματος, δεν έχουν τελεσφορήσει. Το βιοτικό πρόβλημα είναι πλέον ανυπέρβλητο και διογκούμενο, αλλά και η αγωνία, το άγχος, η ανασφάλειά μας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

Επιτρέψτε μας να υπογραμμίσουμε, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, ότι λόγω της αφόρητης οικονομικής ασφυξίας, που εδώ και μήνες βιώνουν πολλοί εργαζόμενοι ΙΔΟΧ που έχουν βγει εκτός μισθοδοσίας, αρκετοί εξ αυτών έχουν φτάσει σε οριακό σημείο επιβίωσης, ιδίως όσοι από αυτούς (και είναι αρκετοί οι συγκεκριμένοι) ήταν οι μόνοι οι οποίοι έφερναν στα σπίτια τους χρήματα και επομένως βασιζόταν σε αυτούς ολόκληρη η οικογένειά τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα εξής: α) α��κετοί συνάδελφοι δεν μπορούν να πληρώσουν πάγια έξοδα (ενοίκιο, λογαριασμούς ΔΕΗ, κ.τ.ό.), β) ορισμένοι έχουν προχωρήσει σε εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων, γ) συνάδελφοι με εγνωσμένα σοβαρά προβλήματα υγ��ίας, έχουν αφεθεί χωρίς περίθαλψη, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εξόδων, δ) άλλοι συνάδελφοι αποκρύπτουν ότι βρίσκονται εκτός μισθοδοσίας από την ίδια τους την οικογένεια, για λόγους προστασίας της από την ψυχολογική πίεση, ε) άκρον άωτον αυτής της κατάστασης αποτελεί συνάδελφος που έχει καταλήξει να κοιμάται στο αυτοκίνητό του, μην έχοντας πλέον στέγη!

Η τρέχουσα μάλιστα οικονομική συγκυρία αντιλαμβάνεστε ότι έχει οδηγήσει τη συγκεκριμένη κατάσταση των συναδέλφων σε σημείο εξαθλίωσης, από άποψη καθαρά οικονομική και πρακτική, αλλά και σε επίπεδο ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς και από πλευράς σωματικής και ψυχικής υγείας.

Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά δυστυχώς, λόγω της καθημερινής συναναστροφής μας σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης, οφείλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και να επισημάνουμε ότι αν επιδεινωθεί αυτή η πρωτόγνωρη, απελπιστική κατάσταση κάποιοι συνάδελφοι δεν θα αντέξουν, σωματικά και ψυχολογικά!

Αξιότιμε κ. Ν. Κακλαμάνη,

ως υπάλληλοι που εξακολουθούμε να εργαζόμαστε, ζητάμε να ενεργήσετε άμεσα και υπεύθυνα για την οριστική επίλυση του προβλήματός μας, την κατοχύρωση της εργασίας μας και των δεδουλευμένων μας.

Γνωρίζοντας ότι θα βρούμε σε εσάς ευήκοον ους, σας παρακαλούμε να ενισχύσετε τον αγώνα σας με όποιο τρόπο μπορείτε.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση.

Με εκτίμηση

Η Συντονιστική Επιτροπή των ΙΔΟΧ

Παναγιώτης Ζευγώλης (γραφίστας, Τυπογραφείο)
Αδαμαντία Καρυοφύλλη (δημοσιογράφος, Γραφείο Τύπου)
Δημήτρης Κοντογιάννης (εργάτης, Τεχνικές Υπηρεσίες)
Θοδωρής Κουτσογιάννης (ιστορικός της τέχνης, Βιβλιοθήκη)
Χρήστος Κυριάκος (ηχολήπτης, Κανάλι)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top