Με "βραχιολάκι" η φοίτηση του Ρωμανού και άλλων σπουδαστών-κρατούμενων

Υπεγράφη η σχετική υπουγική απόφαση

Με "βραχιολάκι" η φοίτηση του Ρωμανού και άλλων σπουδαστών-κρατούμενων

​Με «βραχιολάκι» πλέον θα μπορούν να φοιτούν στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ της χώρας ο Νίκος Ρωμανός και άλλοι φοιτητές-κρατούμενοι, μετά την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας που υπεγράφη.

Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται ότι οι κρατούμενοι, υπόδικοι και κατάδικοι που είναι φοιτητές ή σπουδαστές Α.Ε.Ι. «δικαιούνται την παρακολούθηση των μαθημάτων τους, εργαστηρίων, καθώς και τη συμμετοχή στις εξετάσεις και εξ' αποστάσεως, εφόσον το επιθυμούν ή έχει απορριφθεί το αίτημα τους για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας από το συμβούλιο του άρθρου 70 παράγραφος 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα».
Οι αιτήσεις για παρακολούθηση μαθημάτων εξ' αποστάσεως θα υποβάλλονται στο συμβούλιο της φυλακής και μαζί θα προσκομίζονται τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν την εγγραφή του κρατούμενου στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Οι κρατούμενοι που σπουδάζουν, θα μπορούν να παρεκκλίνουν από το πρόγραμμα της φυλακής, δηλαδή θα τρώνε άλλες από τις προγραμματισμένες ώρες, ενώ θα μπορούν να μένουν στους χώρους μελέτης και μετά το κλείσιμο των κελιών.
Ακόμη, προβλέπεται η εξασφάλιση ειδικών χώρων οι οποίοι θα διατίθενται στους κρατούμενους για να μελετούν και για να εξετάζονται. Οι ειδικοί αυτοί χώροι θα είναι σε αίθουσες σχολείων δεύτερης ευκαιρίας ή Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) ή της Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας.
Σε περίπτωση που δεν βρεθούν οι ειδικοί αυτοί χώροι στις δομές και τις υπηρεσίες των εκπαιδευτικών μονάδων, τότε πρέπει να βρεθούν οι ειδικοί αυτοί χώροι μέσα στις φυλακές που φιλοξενούνται οι κρατούμενοι σπουδαστές. Στους ειδικούς χώρους που θα διαμορφωθούν για τους κρατούμενους φοιτητές επιτρέπεται προς διευκόλυνση των σπουδών τους η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών με ελεγχόμενη πρόσβαση στο διαδίκτυο (Internet).
Η πρόσβαση των κρατούμενων σπουδαστών στο Internet θα γίνεται παρουσία του εκπαιδευτικού ή του κοινωνικού λειτουργού που θα έχει την ευθύνη των σπουδών των κρατουμένων. Οι καθηγητές που θα απασχολούνται με την παρακολούθηση των σπουδών των κρατουμένων σπουδαστών, θα διατίθενται για το σκοπό αυτό από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που σπουδάζει ο κρατούμενος.
Ο κρατούμενος που θα έχει παρακολουθήσει με επιτυχία το 1/3 των μαθημάτων του και εργαστηρίων εξ αποστάσεως επί ένα εξάμηνο, δικαιούται να ζητήσει από το συμβούλιο των φυλακών εκπαιδευτική άδεια, καθώς και τη χορήγηση άδειας με την τοποθέτηση ηλεκτρονικού βραχιολιού (ηλεκτρονική επιτήρηση).
Τέλος, σε περίπτωση που ο κρατούμενος παρακολουθεί με επιτυχία τις σπουδές τους θα τύχει ευεργετικού υπολογισμού έκτισης των ημερών της ποινής του. Δηλαδή, κάθε ημέρα που θα είναι ενταγμένος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εκλαμβάνονται ως 3 ημέρες έκτισης της ποινής.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε νόμος που έδινε την δυνατότητα στον Ρωμανό και σε άλλους κρατούμενους να παρακολουθούν τα μαθήματά τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, φορώντας το περιβόητο ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ο ίδιος νόμος προέβλεπε την έκδοση σχετικής απόφασης των υπουργών Παιδείας και Δικαιοσύνης που θα καθόριζε τις λεπτομέρειες χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών, η οποία και εκδόθηκε τώρα. Ο Νίκος Ρωμανός είχε κάνει 31 μέρες απεργία πείνας, διεκδικώντας με αυτόν τον τρόπο να του επιτραπεί η φοίτησή με ηλεκτρονική επιτήρηρηση.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top