Πανελλήνιες 2015: Πτώση στις βάσεις της Ιατρικής, της Νομικής και των περιφερειακών σχολών

Πού θα κινηθούν τα μόρια- Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν

Πανελλήνιες 2015: Πτώση στις βάσεις της Ιατρικής, της Νομικής και των περιφερειακών σχολών

​Μεγάλη πτώση αναμένεται φέτος στις βάσεις των δημοφιλών σχολών, καταποντισμός σε κάποιες σχολές της περιφέρειας, -στις οποίες αναμένεται να υπάρξουν ακόμη και κενές θέσεις-, αλλά και μικρή άνοδος στις σχολές που κινούνται στα 11.000 με 13.000 μόρια.

Όλα αυτά μόλις δύο μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας της κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους κι ενώ οι οικονομικές εξελίξεις «τρέχουν». Σημειώνεται ότι η νέα, πιο αυστηρή ρύθμιση για τις μετεγγραφές οδηγούν πολλούς από τους υποψήφιους να αναθεωρήσουν τις επιλογές τους… τελευταία στιγμή.
Αστάθμητοι παράγοντες, όπως είναι το κλείσιμο των τραπεζών, δημιουργούν καινούργια δεδομένα στις επιλογές των υποψηφίων, καθώς αρκετές οικογένειες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά και να συντηρήσουν ένα ακόμη σπίτι, σε μια άλλη πόλη.
«Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο. Πρωτοπαρατηρήθηκε το 2011 όταν είχαν εισαχθεί 54 υποψήφιοι σε περιζήτητες σχολές του πολυτεχνείου της Ξάνθης και δεν πήγαν ποτέ να εγγραφούν ακριβώς επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε άλλη πόλη από αυτή που ζούσαν οι οικογένειές τους. Δεν αποκλείεται το φαινόμενο αυτό να παρουσιαστεί φέτος σε πολύ μεγαλύτερη έκταση και να έχουμε πολλές κενές θέσεις» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης.

Μείωση στις βάσεις των περιφερειακών σχολών

Τα περιορισμένα κριτήρια για τις μετεγγραφές αναμένεται να οδηγήσει σε ιλιγγιώδη πτώση των βάσεων των περιφερειακών σχολών, τις οποίες πέρυσι οι υποψήφιοι χρησιμοποίησαν ως «πάτημα» για να επιτύχουν τη μετεγγραφή τους σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών της Κοζάνης όπου οι βάσεις ανέβηκαν πέρυσι κατά 1.960 μόρια επειδή δηλώθηκε από πολλούς υποψήφιους που πληρούσαν τα κοινωνικά κριτήρια (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κτλ).
Πτώση στις δημοφιλείς σχολές
Στις δημοφιλείς σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων, ένας είναι όμως ο παράγοντας που θα επηρεάσει τις βάσεις, οι επιδόσεις των υποψηφίων στις εξετάσεις. Η μεγάλη δυσκολία των θεμάτων είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει και μεγάλη πτώση των βάσεων στις ιατρικές, τις νομικές και τις πολυτεχνικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να καταγραφεί στις σχολές του πρώτου πεδίου, ενώ μικρότερη θα είναι στα υπόλοιπα πεδία. Από την άλλη πλευρά, στις χαμηλόβαθμες σχολές (11.000 με 13.000 μόρια) της τεχνολογικής και της θετικής κατεύθυνσης δεν αποκλείεται να καταγραφή μικρή άνοδος.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων:
Η Ιατρική της Αθήνας θα κινηθεί ανάμεσα στα 19.000 και τα 19.050 μόρια,
Η Νομική της Αθήνας θα κινηθεί περί τα 18.500,
Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ γύρω στα 18.500 μόρια
Η Ιατρική Αλεξανδρούπολης γύρω στα 18.070 μόρια, καταγράφοντας πτώση 600 μορίων
Στη Νομική Κομοτηνής αναμένεται πτώση 700 μορίων (17.550 μόρια), ενώ 400 με 500 μόρια θα είναι η πτώση στις Πολυτεχνικές Σχολές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top