Με ένα ενδεχόμενο "ΟΧΙ" στην Ευρώπη ΟΥΤΕ τα πτυχία θα είναι ΙΣΟΤΙΜΑ με τα ευρωπαϊκά

Οι πανεπιστημιακοί εξηγούν γιατί λένε «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα

Με ένα ενδεχόμενο "ΟΧΙ" στην Ευρώπη ΟΥΤΕ τα πτυχία θα είναι ΙΣΟΤΙΜΑ με τα ευρωπαϊκά

​Το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Γάτσιος και ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης εξηγούν τι θα φέρει ένα ενδεχόμενο «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, στον εκπαιδευτικό και επιστημονικό κλάδο και γιατί λένε «ΝΑΙ» στην Ευρώπη.

«Η επιλογή μιας Ελλάδας εκτός Ευρώπης είναι καταστροφική, οδηγεί τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό ιστό της χώρας μας σε επιστημονικό και οικονομικό μαρασμό και πλήρη απομόνωση, ακυρώνει τους αγώνες και τις θυσίες των προηγούμενων γενεών και υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς για τις επόμενες δεκαετίες» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ.

Την ίδια ώρα, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι υπογραμμίζουν ότι ένα ενδεχόμενο «όχι» απειλεί μεταξύ άλλων και τη συμμετοχή των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία διασφαλίζει την διεθνή αναγνώριση των ελληνικών ακαδημαϊκών τίτλων.

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης αναφέρει: « […] η Ευ��ώπη ως ονομασία (η εύχουσα “ευρείς ώπας” μεγάλα μάτια), και ως πολιτισμός και ως πολιτική οντότητα έχει εγγενή ιστορική και ιδρυτική σχέση με την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον Ελληνισμό. Αυτό μου υπαγορεύει συνειδησιακά ότι δεν μπορώ να φανταστώ ως Ευρωπαίος πολίτης, την πατρίδα μου, τα παιδιά μας, τη ζωή μας, την ταυτότητα μας, την ύπαρξη μας, εκτός Ευρώπης […]».

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι μετά τη διακοπή των συνομιλιών μας με τους εταίρους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο εξοστρακισμός της χώρας μας από την οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης. Εάν αυτή η ολέθρια διαδικασία συνεχιστεί και ολοκληρωθεί, η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ, εξέλιξη που θα είναι καταστροφική για πολλούς λόγους» επισημαίνει ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Γάτσιος και τονίζει:

«[…] Το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας ακόμα και της χειρότερης, υπερέχει συντριπτικά εάν συγκριθεί με όσα θα συμβούν σε περίπτωση που η διαδικασία εξοστρακισμού μας από την Ευρώπη ολοκληρωθεί».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top