Capital controls και στα... φάρμακα!

Η αυξημένη ζήτηση προκαλεί ανησυχία

Capital controls και στα... φάρμακα!

​Έντονη ανησυχία επικρατεί σχετικά με το πώς θα δρομολογηθούν τα πράγματα μετά τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, και στον τομέα του φαρμάκου.

Επισήμως, όλοι διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας φαρμάκων, ωστόσο στην πραγματικότητα φαρμακοποιοί, φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακαποθήκες εφαρμόζουν ήδη ατύπως κατ’ αναλογία το capital control και στην κίνηση φαρμάκων γνωρίζοντας πως είναι η πιο ασφαλής λύση στην παρούσα φάση για την αγορά και για τους πολίτες.

Ενδεικτικό του πανικού που έχει προκληθεί από το Σάββατο το πρωί είναι ότι οι γονείς συρρέουν στα φαρμακεία για να αγοράσουν βρεφικό γάλα ώστε να έχουν απόθεμα στο σπίτι τους.

Έτσι, μετά την αυξημένη ζήτηση αλλά και το φόβο για πυροδότηση φαινομένων μαύρης αγοράς, ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής, έχει θέσει όριο στην προμήθεια των 1.600 φαρμακείων που εξυπηρετεί, έως τέσσερα τεμάχια ανά κωδικό την ημέρα.

Έτσι οι φαρμακοποιοί, αρνούνται την εκτέλεση τρίμηνων ή εξάμηνων συνταγών στους ασφαλισμένους τους οποίους προμηθεύουν με λιγότερα σκευάσματα από αυτά που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός τους επικαλούμενοι την επιτακτική ανάγκη για να εξασφαλιστούν φάρμακα για όλους.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έξι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν ανακαλέσει την απευθείας διάθεση των σκευασμάτων τους προς τα φαρμακεία διακινώντας τα αποκλειστικά μέσω των φαρμακαποθηκών.

Να σημειωθεί ότι η φαρμακοβιομηχανία προειδοποιεί ότι η αγορά θα στεγνώσει από σκευάσματα πρώτης ανάγκης αν η κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top