«Safe water sports»: Ο πατέρας που έκανε τον πόνο του πρωτοβουλία για την ασφάλεια στη θάλασσα

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 10χρονου Μιχαήλ, πέρυσι στη Μύκονο

«Safe water sports»: Ο πατέρας  που έκανε τον πόνο του πρωτοβουλία για την ασφάλεια στη θάλασσα

​Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015, η επίσημη παρουσίαση της κοινωνικής μη-κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας «safe water sports», που έχει ως βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό και τη θάλασσα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε με αφορμή ένα τραγικό γεγονός που συνέβη το καλοκαίρι του 2014, στη Μύκονο και είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Ένα 10χρονο αγόρι, ο Μιχαήλ Πασχαλάκης, έχασε τη ζωή του, όταν μαζί με δύο φίλους έκανε το θαλάσσιο σπορ σαμπρέλες- tubes στην παραλία Καλό Λιβάδι. Το αγοράκι έπεσε από την σαμπρέλα και χτυπήθηκε από την προπέλα του σκάφους που τραβούσε τα Tubes. Η είδηση είχε προκαλέσει θλίψη αλλά και ερωτήματα ως προς την ασφάλεια τέτοιου είδους θαλάσσιων παιχνιδιών.

«Ας γίνει ο άδικος χαμός μιας αθώας παιδικής ψυχής η αφετηρία της ενεργού συμμετοχής όλων μας για την αποφυγή άλλων ατυχημάτων», δηλώνει ο πατέρας του άτυχου 10χρονου, Παναγιώτης Πασχαλάκης.

Το «safe water sports» είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία που ξεκινάει σε εθελοντική βάση, με κύρια επιδίωξη να αποτελέσει σημείο αναφοράς και βασικό εργαλείο ενημέρωσης στη χώρα για τις δραστηριότητες στο νερό και την ασφάλεια, και στοχεύει στη συστηματική και συνεχή ενεργοποίηση όλων των δυνάμενων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέ�� με στόχο την οργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των πολιτικών ασφάλειας και της ισχύουσας νομοθεσίας.

«Ο αθλητισμός με έμαθε να ακούω, να προσαρμόζομαι και να προλαβαίνω καταστάσεις. Αυτά που με έμαθε ο αθλητισμός είναι αυτά που πρεσβεύει το Safe Water Sports» είπε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης, Νίκος Κακλαμανάκης.

Σύμφωνα με στοιχεία, κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται, συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ ή και σε δραστηριότητες με σκάφη. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 18 ετών, με περισσότερους από 5.000 θανάτους ετησίως (σε ευρωπαϊκό επίπεδο).

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι «η θέσπιση και εφαρμογή κανονισμών ασφάλειας και η παροχή σαφών οδηγιών σε όσους ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ και τα παιχνίδια μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη αυτών των τραυματισμών».

Ομιλητές στην παρουσίαση κατά σειρά εμφάνισης ήταν:

1. Δρ. Παναγιώτης-Μιχαήλ Πασχαλάκης, Πρόεδρος του Σωματείου SafeWaterSports
2. Νίκος Κακλαμανάκης, Χρυσός Ολυμπιονίκης
3. Γιώργος Χατζής, Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο θαλάσσιο σκι & Πρωταθλητής Ευρώπης για το 2014
4. Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Δικηγόρος

5. Παναγιώτης Παρασκευάς, Αρχιπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος, Υπεύθυνος για τα θέματα Λιμενικής Αστυνομίας στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

6. Στάθης Κουτρουβίδης, Διευθυντής Γραφείου Υπουργού Αθλητισμού

7. Δρ. Στάθης Αβραμίδης, Σύμβουλος Ατυχημάτων στο νερό της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Συνεργάτης ΚΕΕΛΠΝΟ, Διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής
8. Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top