ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα

Πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2012

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα

​Στα επίπεδα του 2012, προ των αντισυνταγματικών – κατά την κρίση τους- περικοπών του μνημονίου 2, θα πρέπει να επιστρέψουν οι συντάξεις κύριες και επικουρικές, σύμφωνα με 4 αποφάσεις των δικαστών της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Οι σχετικές προσφυγές έχουν γίνει από πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε τράπεζες, σε ΔΕΚΟ και στρέφονται κατά του ΙΚΑ (για τις μειώσεις των κύριων συντάξεων) και του ΕΤΕΑ (για τις επικουρικές) και η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη με μικρή πλειοψηφία.

Ουσιαστικά οι αποφάσεις των ανώτατων δικαστών, που ελήφθησαν υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζου κατά την τελευταία διάσκεψη της Ολομέλειας την περασμένη εβδομάδα, προοιωνί��ονται την επιστροφή των συντάξεων –κύριων και επικουρικών- στο ύψος που είχαν στα τέλη του 2012 και δίνουν ένα ισχυρό χαρτί στην κυβέρνηση ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για να στηρίξουν την άρνησή της να παρέμβει εκ νέου στις συντάξεις.

Παράλληλα, το ΣτΕ δέχθηκε ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δημιουργεί προβλήματα καθώς δεν μπορεί να μην υπάρχει μέριμνα του κράτους για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, εκφράζοντας επί της ουσίας «ευχή» να μην ισχύσει αλλά δεν ζητεί ρητά την κατάργησή της.

ΟΧΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Οι δικαστές όμως εκτίμησαν πως ναι μεν πρέπει να επιστρέψουν σε αυτά τα επίπεδα οι συντάξεις αλλά δεδομένης της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων της χώρας δεν μπορεί η κρίση περί αντισυνταγματικότητας να έχει αναδρομική ισχύ.

Κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό δεδομένου ότι το κόστος της απόφασης, χωρίς την αναδρομική εφαρμογή της υπολογίζεται στα 3 δις ευρώ. Δηλαδή αναδρομικά δε θα δοθούν παρά μόνο σε εκείνους που προσέφυγαν είτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε στα Διοικητικά Δικαστήρια. Για τους υπόλοιπους 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει με την καθαρογραφή της απόφασης να γυρίσουν στα ποσά των συντάξεων που λάμβαναν πριν από την εφαρμογή του νόμου, δηλαδή να δουν αυξήσεις που φθάνουν ακόμη και το 15%.

Οι δικαστές θεωρούν πως οι αλλεπάλληλες μειώσεις που ισοπεδώνουν τις συντάξεις και επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012 έχουν επιδεινώσει δραματικά το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top