ΣτΕ: Συνταγματική η παρακράτηση στα εισοδήματα των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ

Συζητήθηκε η ΠΝΠ για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ

​Δεν αποτελεί φόρο η παρακράτηση στα μπλοκάκια των καθηγητών Πανεπιστημίου που πηγαίνει στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας , αποφάσισε το ΣτΕ, που έκρινε πως είναι συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η ολομέλεια του Δικαστηρίου (αποφάσεις 2148-2150/2015 και 2089-2091/2015) απέρριψε τις προσφυγές 75 καθηγητών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ καθώς έκρινε αβάσιμους τους ισχυρισμούς τους με τους οποίους ζητούσαν να ακυρωθεί υπουργική απόφαση του Φεβρουαρίου 2002 π��υ προβλέπει ότι επί των ακαθάριστων αμοιβών των μελών (διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού με πλήρη απασχόληση) των ΑΕΙ από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος ή από ερευνητικά προγράμματα ή ερευνητικά ινστιτούτα θα υπάρχει παρακράτηση από 10% έως 15% υπέρ ειδικού λογαριασμού των ΑΕΙ και ΤΕΙ (Ειδικός Λογαριασμός για την Αξιοποίηση Κονδυλίων του Ιδρύματος).

Το δικαστήριο θεωρεί πως η παρακράτηση δεν έχει φορολογικό χαρακτήρα αφού διοχετεύεται υπέρ των Ιδρυμάτων για την κάλυψη δαπανών απαραίτητων δαπανών (εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, κ.λπ.) και την παροχή υπηρεσιών (επιστημονικών, κ.λπ.).

Συζητήθηκε η ΠΝΠ για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ

«Πρωτοφανή θεσμική εκτροπή» χαρακτήρισαν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι εκπρόσωποι ενός ΤΕΙ, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Σίνδος) που είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης. Η επίμαχη Π.Ν.Π. κυρώθηκε με το νόμο 423/2015.

Το Τ.Ε.Ι. υπογραμμίζει ότι τα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών του ΝΠΔΔ και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του είναι ακατάσχετα. Ζητούν λοιπόν και την αναστολή της και την ακύρωσή της.

Χαρακτηρίζεται μάλιστα «πρωτοφανής θεσμική εκτροπή» που θα φέρει βαρύτατες κοινωνικές επιπτώσεις και , όπω�� λένε, θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αναστολή λειτουργίας του Τ.Ε.Ι. Ακόμη, αναφέρει το Τ.Ε.Ι. ότι η επίμαχη Π.Ν.Π. είναι αντισυνταγματική, καθώς πλήττει το κατοχυρωμένο από το άρθρο 16 του Συντάγματος αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Απορρίπτει δε τα περί επείγουσας αναγκαιότητας αφού «η οικονομική αναγκαιότητα της οποίας γίνεται επίκληση ήταν γνωστή και μόνο ως αιφνίδια δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί», καθώς μάλιστα «η δημοσιονομική κρίση μαστίζει την χώρα ήδη από το έτος 2010». Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top