Πώς να προστατευτείτε από τους κεραυνούς

ΟΛΑ όσα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζετε

​Σοκ προκάλεσε το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όπου κεραυνός τραυμάτισε 18 τουρίστες ενώ οι γιατροί έκαναν ανάνηψη σε μία 46χρονη τουρίστρια, για να επανέλθει, καθώς έπαθε ανακοπή καρδιάς.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο και οι γιατροί δίνουν μάχη για τη ζωή της. Να σημειωθεί ότι εκτός από την 46χρονη, 15 τουρίστες και 2 παιδιά, μεταφέρθηκαν στο γενικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου ελαφρά τραυματισμένοι. Από αυτούς, θα παραμείνουν για νοσηλεία μόνο οι 4 ενήλικες και τα παιδιά για προληπτικούς λόγους.

Με αφορμή αυτό το π��ριστατικό καλό είναι να θυμηθούμε τα μέτρα προστασία για τον κεραυνό.
Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να ξέρουμε:

• Όλες οι καταιγίδες συνοδεύονται από αστραπές και κεραυνούς και επομένως αποτελούν κίνδυνο.
• Οι κεραυνοί μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 15 χιλιόμετρα απόσταση από το σημείο της εντονότερης βροχόπτωσης. Υπάρχει επομένως κίνδυνος κεραυνού ακόμα και σε περιοχές όπου δεν βρέχει ή βρέχει ασθενώς.
• Αν ακούτε τις βροντές σημαίνει ότι βρίσκεστε σε περιοχή η οποία είναι αρκετά κοντά ώστε να κινδυνεύετε από κτύπημα κεραυνού.
• Οι κεραυνοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Περίπου το 20% των θυμάτων καταλήγουν ενώ περίπου το 70% των επιζώντων παρουσιάζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.

- Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα.
- Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.
- Αν βρίσκεστε σε μία περιοχή που είστε το πιο ψηλό αντικείμενο και δεν υπάρχει κοντά καταφύγιο, καθίστε με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια σας, καλύψτε τα αυτιά σας με τα χέρια σας, κλείστε τα μάτια σας και έχετε τις πατούσες τα πόδια σας ενωμένα μεταξύ τους. Μην ξαπλώσετε επίπεδα και μην ακουμπήσετε τα χέρια σας στο έδαφος, έτσι ώστε να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερη επαφή με αυτό, και μην έχετε μεταλλικά αντικείμενα πάνω σας.
- Απομακρυνθείτε από περιοχές όπως παραλίες και γενικότερα νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτήριο.
- Μην χρησιμοποιείτε ποδήλατα ή μοτο��ικλέτες.
- Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.
- Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητείστε καταφύγιο.
- Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες. Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες

Τι να κάνετε αν κάποιος κοντά σας κτυπηθεί από κεραυνό
• Ειδοποιήστε το 166 αμέσως, αναφέροντας ότι έχετε κοντά σας θύμα από πτώση κεραυνού.
• Αν το θύμα δεν αναπνέει προσπαθήστε να του κάνετε τεχνικές αναπνοές. Αν η καρδιά του δεν κτυπάει και έχετε τις κατάλληλες γνώσεις επιχειρήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top