Οριστικά αντισυνταγματική κρίθηκε η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων

Με συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου

​Οριστικά αντισυνταγματική με συντριπτική πλειοψηφία 25-9 κρίθηκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, στην δεύτερη και τελευταία διάσκεψη που έγινε χθες το βράδυ κεκλεισμένων των θυρών , χωρίς όμως αναδρομική ισχύ για τους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν, καθώς αυτό θα δημιουργούσε κατά τους δικαστές, δημοσιονομική τρύπα.

Η δεύτερη απόφαση περί αναδρομικότητας – που ελήφθη με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης και με οριακή πλειοψηφία 15 υπέρ έναντι 12 κατά- αφορά όσους δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη. Συνεπώς αναδρομικά δεν θα καταβληθούν στο σύνολο των συνταξιούχων παρά μόνον σε όσους προσέφυγαν μεταξύ των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λ.π. Όπως είναι γνωστό η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για τα εισοδήματα του 2010.

Η απόφαση θα ισχύσει και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της τους επόμενους μήνες που θα καθαρογραφτεί, ενώ δεν αφορά (αφού δεν έχουν προσφύγει στο δικαστήριο) τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ

Η απόφαση αυτή πάντως αν και δεν τους αφορά στην παρούσα φάση, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα και για τους άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους αφού Συμβούλιο της Επικρατείας και Άρειος Πάγος θα κληθούν επίσης να αποφανθούν, χωρίς να δεσμεύονται από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μάλιστα αν εκδοθούν αντίθετες δικαστικές αποφάσεις το ζήτημα να επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top