«Κόκκινο» άναψε το ΣτΕ στη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων Πειραιά

Δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη νομοθετική διαδικασία

​Ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η υπουργική απόφαση για την μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά στο κτήριο της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» καθώς δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη νομοθετική διαδικασία.
Σημειώνεται, ότι ο αρχικός προγραμματισμός για την μεταστέγαση των δικαστηρίων έχει αλλάξει και δεν θα χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο κτήριο.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει τρεις Πειραιώτες δικηγόροι που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Δικαιοσύνης για την μεταστέγαση των δικαστηρίων στο κτήριο «Κεράνης» υποστηρίζοντας πως «η μεταστέγαση των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά στο επίμαχο κτήριο πλήττει την ορθή και εύρυθμη απονομή της Δικαιοσύνης και τα επαγγελματικά μας συμφέροντα, δυσχεραίνοντας την άσκηση του λειτουργήματός μας».

Το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 1113/2015 απόφασή του έκανε δεκτή την προσφυγή των δικηγόρων κρίνοντας πως «δεν τηρήθηκε η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία ολοκληρώνεται με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, όπως προβλέπει η νομοθεσία (νόμος 1650/1986)».

Επιπλέον, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας δεν διερευνήθηκαν και «τα ζητήματα της προσβασιμότητας του επίμαχου κτιρίου για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των δικαστηρίων του Πειραιά, τα οποία καλύπτουν και νησιά του Αργοσαρωνικού, όπως και των επιπτώσεων του έργου από κυκλοφοριακής απόψεως, σε σχέση με τις προβλέψεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top