Ζευγάρι διαφημιστών πωλούσε προσωπικά δεδομένα σε επιχειρήσεις- Κύκλωμα στα ίχνη της ΕΛ.ΑΣ

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των δύο Ελλήνων, ενός 53χρονου και μιας 52χρονης

Ζευγάρι διαφημιστών πωλούσε προσωπικά δεδομένα σε επιχειρήσεις- Κύκλωμα στα ίχνη της ΕΛ.ΑΣ

​Μετά από αστυνομική διαδικτυακή έρευνα που διήρκεσε πάνω από τέσσερις μήνες, εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπόθεση παράνομης συλλογής, κατοχής, επεξεργασίας και διάθεσης προς πώληση μεγάλου αριθμού εγγραφών με δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σε ψηφιακά αρχεία - λίστες.

Ένα ζευγάρι διαφημιστών κατηγορείται ότι είχε στην κατοχή του λίστες με προσωπικά δεδομένα πολιτών, όπως ονοματεπώνυμα, κινητά τηλέφωνα, ταχυδρομικές διευθύνσεις και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου–emails, τα οποία και πωλούσαν σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και εταιρίες προώθησης προϊόντων.

Συγκεκριμένα, για την υπόθεση, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος των δύο Ελλήνων διαφημιστών, ενός 53χρονου και μιας 52χρονης, για παράβαση της νομοθεσίας «περί προσωπικών δεδομένων», πράξεις τελεσθείσες κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία. Παράλληλα κατηγορούνται ότι προέβαιναν και στην τέλεση του αδικήματος της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος).

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία, άγνωστοι δράστες με σκοπό να κάνουν γνωστή την ύπαρξη και δραστηριότητά τους, έστελναν μαζικά emails σε χρήστες του διαδικτύου, με τα οποία προσκαλούσαν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να προμηθευτούν επί πληρωμή, το αρχείο με τη λίστα 150.000 θυρίδων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Από την ευρεία αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε οικίες και χ��ρους εργασίας των εμπλεκόμενων στην Αττική, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε ψηφιακή μορφή, αρχεία – λίστες με 406.000 εγγραφές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Παράλληλα, προέκυψαν τα τηλέφωνα επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν για την αθέμιτη και παράνομη δραστηριότητά τους, καθώς και οι επίμαχοι τραπεζικοί λογαριασμοί που χρησιμοποιούσαν, προκειμένου να τους καταβάλλεται το «αντίτιμο» για την πώληση του ηλεκτρονικού αρχείου προσωπικών δεδομένων.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζεται, καθώς δεν αποκλείεται να κρύβεται τεράστιο κύκλωμα πίσω από την εν λόγω υπόθεση, ενώ εξέτάζεται από πού προμηθεύονταν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top