ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ποιος «καρπώθηκε» το 1 εκατ. ευρώ, ποσό της επικήρυξης του Χριστ. Ξηρού

Λίγες μέρες μετά τη σύλληψή του διαφοροποιήθηκε η υπουργική απόφαση

​Αμοιβή ενός εκατομμυρίου ευρώ θα δινόταν σε όποιον έδινε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στο εντοπισμό και τη σύλληψη του επικηρυγμένου τρομοκράτη της 17Ν, Χριστόδουλου Ξηρού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ο άνθρωπος που «καρπώθηκε» το ποσό αυτό είναι πληροφοριοδότης της ΕΛ.ΑΣ.

Αποκαλύπτεται συγκεκριμένα ότι λίγες ημέρες μετά το�� εντοπισμό του Ξηρού, στις αρχές Ιανουαρίου, σε κρησφύγετο με όπλα και εκρηκτικά στην Ανάβυσσο, κυβερνητικά στελέχη εκείνης της περιόδου προέβησαν εσπευσμένως σε λογιστικές ενέργειες για την καταβολή των χρημάτων της επικήρυξης. Ειδικότερα, συνυπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση που διέταζε τη μεταφορά των χρημάτων σε απόρρητο κωδικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ώστε τα χρήματα να καταβληθούν δίχως να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του ατόμου που παρείχε πληροφορίες για τη σύλληψή του.

Νεότερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Καθημερινή» αποκαλύπτουν ότι τη 16η Ιανουαρίου 2015, δηλαδή 13 ημέρες μετά τη σύλληψη Ξηρού και 9 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου υπεγράφη νέα υπουργική απόφαση που τροποποίησε τις διατάξεις εκείνης του Ιανουαρίου 2014 αναφορικά με την επικήρυξη των καταζητούμενων, τότε, τρομοκρατών.

Τη νέα απόφαση υπέγραψαν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο διάδοχος του κ. Δένδια στο υπ. Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας. Το άρθρο 1 αυτής διέταζε τα χρήματα της επικήρυξης να μεταφερθούν από τον κωδικό 0896 στον οποίο είχαν αρχικά πιστωθεί σε άλλο κωδικό με αριθμό 0895.

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Τροποποιείται ο Κωδικός Αριθμός Εξόδου του υπ’ αριθμ. 8 στοιχείου του προοιμίου της υπ’ αριθμ. 3004/9/2014 από 29/01/2014 κοινής υπουργικής απόφασης από ΚΑΕ 0896 σε ΚΑΕ 0895».Τι σημαίνουν τα παραπάνω;

Τα χρήματα της επικήρυξης είχαν αρχικά πιστωθε�� σε κωδικό του προϋπολογισμού με τίτλο «Εκτακτα έξοδα δημόσιας ασφάλειας» και 13 ημέρες μετά τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού μεταφέρθηκαν σε κωδικό με τίτλο «Απόρρητες δαπάνες» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, προκειμένου το ποσό της επικήρυξης να καταβληθεί με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία του πληροφοριοδότη.

Στέλεχος της τότε διοίκησης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που ρωτήθηκε σχετικά επιβεβαίωσε στην «Καθημερινή» ότι η σύλληψη Ξηρού κατέστη εφικτή χάρη και στη συνδρομή πληροφοριοδότη, προσθέτοντας ότι για την εκταμίευση χρημάτων επικήρυξης προβλέπονται συγκεκριμένες και ασφαλείς διαδικασίες. Την καταβολή των χρημάτων της επικήρυξης επιβεβαίωσαν και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top