70η επέτειος από την ίδρυση της UNESCO

Γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο Παρίσι

​Στο Παρίσι γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η 70η επέτειος απο την ίδρυση ��ης UNESCO και την ενσωμάτωση της στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Την επετειακή εκδήλωση με τίτλο: «UNESCO, 70 χρόνια στην υπηρεσία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», τίμησαν με την παρουσία τους οι επικεφαλής των διεθνών οργανισμών που υπάγονται στον ΟΗΕ και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. Λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ο Μπαν Κι Μουν είχε ιδιαίτερη συνάντηση με την γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα και την Ελληνίδα Πρέσβη Καλής θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Η συνάντησή μας με τον κύριο Μπαν Κι Μουν και τους επικεφαλής του ΟΗΕ έγινε στο πλαίσιο της διεθνούς συστράτευσης για την παγκόσμια ανάπτυξη και του επετειακού έτους για τα 70 χρόνια της UNESCO. H UNESCO προσπαθεί να ενδυναμώσει την ειρήνη στον κόσμο, μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό και ευχή όλων μας είναι να γίνουν όλοι οι λαοί επίκεντρο της προσοχής και να προστατευτεί ο πλανήτης μας. Είναι χρέος μας να χτίσουμε ζωές αξιοπρέπειας για όλους.» σημείωσε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο της UNESCO, προβλήθηκαν τα επιτεύγματα και η δράση του οργανισμού, για την ενίσχυση της ειρήνης και της αειφόρου ανάπτυξης παγκοσμίως μέσα από την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τις επιστήμες, την ενημέρωση και την επικοινωνία.

«Γιορτάζουμε απόψε ακριβοί μου φίλοι, την επέτειο της UNESCO, οικογενειακά. Με όλη την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών. Αυτός ο οργανισμός ιδρύθηκε πριν από 70 χρόνια γύρω από τις ισχυρές αξίες και ξεκάθαρες πεποιθήσεις …, την ειρήνη. Η μοναδική ειρήνη που διαρκεί είναι αυτή της πνευματικής και ηθικής αλληλεγγύης των λαών. Μέσα από τον πολιτιστικό διάλογο και την αλληλοκατανόηση.» τόνισε η Ιρίνα Μπόκοβα, γενική Διευθύντρια της UNESCO.

Η UNESCO ιδρύθηκε το 1945 με σκοπό να αναπτύξει την πνευματική και ηθική αλληλεγγύη της ανθρωπότητας και να συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας διαρκούς ειρήνης σε συνεργασία με τον ΟΗΕ.

«Η UNESCO έχει βοηθήσει αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου. Όπως γνωρίζεται η χώρα μου, η Κορέα, καταστράφηκε ολοσχερώς από τον πόλεμο το 1950. Όταν ήμουν παιδί έπρεπε να πάω στο σχολείο σε υπαίθριο χώρο. Τα βιβλία μου τα παρείχε η UNESCO. Χωρίς την UNESCO δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα.» σημείωσε ο Μπαν Κι Μουν.

Για τα Ηνωμένα Έθνη, το 2015 σηματοδοτεί το τέλος των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας και την έναρξη ενός παγκόσμιου προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης, στον καθορισμό του οποίου η UNESCO θα έχει σημαίνοντα ρόλο.

«Η UNESCO υπερασπίθηκε πάντα με σθένος την εκπαίδευση τον πολιτισμό και την επιστήμη. Είναι ένας πρωταθλητής της ελευθερίας της έκφρασης. Μια ισχυρή κινητήριος δύναμη για την επίτευξη της ειρήνης. Ευχαριστώ την UNESCO για τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει στον κόσμο.» ��ρόσθεσε ο Μπαν Κι Μουν.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών σημαντικές προσωπικότητες ανάμεσα τους Πρέσβεις Καλής θελήσεως της Ουνέσκο όπως η Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Μαρία Τερέζα, η Σουζάν Ρινάλντι , ο Ζαν Μαλορί, καθώς και η σύζυγος του Μπαν Κι Μουν, κυρία Μπαν Σον Ταέκ, η οποία διατηρεί ιδιαίτερη σχέση με τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ, τον οποίο επισκέφθηκε το 2009.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top