Αγωνιούν γονείς και φίλοι για την επιστροφή της Ελληνίδας που εγκλωβίστηκε στο Νεπάλ

Κίνδυνος για δεκάδες εγλωβισμένους πάνω από τα 6.000 μέτρα στο Έβερεστ

Αγωνιούν γονείς και φίλοι για την επιστροφή της Ελληνίδας που εγκλωβίστηκε στο Νεπάλ

Περιμένουν πως και πως να αντικρύσουν το παιδί τους και να το σφίξουν στην αγκαλιά τους. Οι γονείς της Κλειώς Ρουσομουστακάκη που βρίσκεται στο Νεπάλ χαίρονται που η κόρη τους είναι καλά αλλά αγωνιούν για την επιστροφή της.

«Μας είπε ότι "ζήσαμε κάτι τραγικό αλλά είμαστε καλά και νιώθουμε ασφαλείς." Είναι τραγικό αυτό που ζούμε κι εύχομαι να μην το ζήσουν άλλοι γονείς. Το παιδί βρέθηκε το βράδυ που έγινε ο σεισμός πάνω στο ορεινό χωριό. Νιώσανε τρομακτικό το σεισμό αλλά μέχρι εκεί. Βγήκανε έξω, κόπηκε το ρεύμα, κατάλαβαν ότι ήταν ένας πολύ μεγάλος σεισμός.» σημειώνει ο πατέρας της ενώ η μητέρα της αναφέρει «Έχω μεγάλη αγωνία να έρθει το παιδί μου πίσω γιατί η ίδια δεν έχει συναίσθηση της έκτασης του προβλήματος επειδή ήταν αποκομμένη.»

Η 25χρονη κατάφερε να επικοινωνήσει αρχικά με την αδερφή της και τις περιέγραψε όλα αυτά που ζούσε.

«Έγραψε ότι "είμαστε καλά, ήμασταν πολύ τυχεροί που ήμασταν στο χωριό, βγήκαμε γρήγορα έξω και δεν είχαμε σχεδόν καθόλου ζημιές. Άρχισα να φρικάρω, γίνονται μετασεισμοί και ο κόσμος τρέχει στους δρόμους ουρλιάζοντας. Είχαν τρομάξει πάρα πολύ, οι δρόμοι είχαν υποστεί ζημιές και είμαστε 6 ώρες μακριά από το Κατμαντού και δεν ξέρουμε πως θα γυρίσουμε πίσω."» υπογράμμισε η αδερφή της.

Οι συνθήκες πάντως που επικρατούν στην περιοχή του Κατμαντού και όχι μόνο, είναι τραγικές όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Καρύδης που μίλησε στην Πόπη Τσαπανίδου.

«Βρέχει καταρρακτωδώς. Ο κόσμος δυστυχώς τον βλέπω έξω με ομπρέλες ή σε κάποια αντίσκοινα τα οποία πρόχειρα οι ίδιοι φτιάχνουν. Βλέπω σπίτια τα οποία δεν έχουν σημαντικές ζημιές, παρ' όλα αυτά οι ένοικοι έχουν φύγει από μέσα, έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα. Εκατομμύρια θέλω να σας πω είναι στους δρόμους.»

Να σημειωθεί ότι αυτή η εποχή είναι η αρχή της ορειβατικής σεζόν στο Έβερεστ με χιλιάδες ορειβάτες και περιπατητές να βρίσκονται εκεί. Μάλιστα υπάρχει περίπτωση άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί ή εγκλωβιστεί στο βουνό να μην μπορούν να εντοπιστούν αφού τα ελικόπτερα μπορούν να πετάξουν μέχρι ένα ορισμένο ύψος, λένε άνθρωποι που ξέρουν την περιοχή.

«Όσο ανεβαίνει το υψόμετρο μειώνεται ο αέρας οπότε οι έλικες δεν μπορούν να δουλέψουν καλά σε μεγάλα υψόμετρα. Υπάρχει ένα όριο των 6.000 μέτρων και αυτό είναι σχετικό γιατί παίζει ρόλο και η τεχνολογία των ελικοπτέρων. Το πρόβλημα δεν είναι για την κατασκήνωση του Έβερεστ γιατί εκεί γίνονται επιχειρήσεις με ελικόπτερα αλλά για τους ορειβάτες που είναι εγκλωβισμένοι στα ψηλότερα μέρη του βουνού.» τονίζει ο Νίκος Τολούδος, αρχηγός αναβάσεων ΕΟΟΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top