Σε δίκη για παράνομη χρηματοδότηση σε ΜΚΟ ο πρώην συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος

Κατηγορείται για κακούργημα μαζί με άλλα επτά άτομα

​Για την υπόθεση της παράνομης, σύμφωνα με τη δικογραφία, χρηματοδότησης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΙΜΙ, «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» κατηγορείται, μαζί με άλλα επτά άτομα, και το πρώην στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντος.

Οι οκτώ κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης", η οποία είχε αναλάβει την αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο και φέρεται να εισέπραξε παρανόμως πάνω από εννέα εκατομμύρια ευρώ!

Ο διπλωμάτης Άλεξ Ρόντος βρισκόταν στο υπουργείο Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2003. Ο ίδιος διηύθυνε την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, της υπηρεσίας δηλαδή που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ.

Με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών, διατάσσει την παραπομπή σε δίκη για την υπόθεση της επίδικης χρηματοδότησης, τον ιδρυτή και πρόεδρο της ΜΚΟ Κωνσταντίνο Τζεβ��λέκο, την σύζυγο του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη, τον τότε διευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο - Γεώργιο Ρόντο, τους τότε πρέσβεις Νικόλαο Τσαμαδό και Νικόλαο Μπάζα και τους συνταξιούχους υπαλλήλους του Υπουργείου Ευάγγελο Ρηγάκο, Αφροδίτη Κωστογιάννη - Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη, που καλούνται να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της απάτης από κοινού κατ' εξακολούθηση, με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος, προκαλώντας ζημιά σε βάρος του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Οι έξι κατηγορούμενοι, πλην του Κ. Τζεβελέκου και της ��υζύγου του Μαρίας Μακρυνιώτη, είναι επίσης αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατά μόνας κατ' εξακολούθηση, καθώς και της απιστίας στην υπηρεσία.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ, δημοσιογράφος κ. Τζεβελέκος αντιμετωπίζει κατηγορία για άμεση συνέργεια στις παραπάνω δύο πράξεις, ενώ βαρύνεται και με τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα όπως και η σύζυγος του, αλλά και της οπλοκατοχής. Τέλος, ο πρέσβης Νικόλαος Μπάζας κατηγορείται επιπλέον και για πλαστογραφία μετά χρήσης κατ' εξακολούθηση.

Με το βούλευμα απαλλάσσονται όλοι οι κατηγορούμενοι για επιμέρους πράξεις που τελέστηκαν την περίοδο από το 2002 ως το 2004.

Στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, αναφέρεται πως τα κονδύλια που διατέθηκαν στην ΜΚΟ περίοδο 2000-2004, χορηγήθηκαν χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, όπως οι εγκρίσεις των οικείων πρεσβειών, οι εκδόσεις εκθέσεων προόδου του έργου για τις εκταμιεύσεις ποσών κτλ, αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ, κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου από το ΥΠΕΞ στο 100% του κόστους του.

Ο Αλεξ Ρόντος απολογούμενος στην ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση (για την οποία αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ) μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος λογοδοτεί για ποσό περίπου 2.000.000 ευρώ, αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και υποστηρίζει ότι ο ρόλος του ως Γενικού Διευθυντή της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών δεν περιελάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων.

Αμφισβητεί επίσης μέρος του υλικού για το οποίο ελέγχεται. Συγκεκριμένα ο κ. Ρόντος φέρεται να υποστηρίζει ότι έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του και ότι μόνο δύο από τις υπό διερεύνηση βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο, ενώ οι υπόλοιπες που φέρουν την υπογραφή του, δεν είναι δικές του.

Το Συμβούλιο, με το βούλευμά του, διατηρεί σε ισχύ την προσωρινή κράτηση του πρόεδρου της ΜΚΟ Κ. Τζεβελέκου που έχει ήδη συμπληρώσει 12 μήνες στην φυλακή και διατάσσει να μην μεταβληθούν οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί στους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top