Ρένα Δούρου: «Δεν είμαι bitch αλλά ούτε και bimbo»

«Η εκλογική μου νίκη είναι ιστορική»

​Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, βρίσκεται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ, όπου μίλησε στο πανεπιστήμιο Princeton, σε διάλεξη με τίτλο «Ένα νέο πρόσωπο για την Ελλάδα – Τι διαφορά μπορεί να κάνει μια γυναίκα;».

Η Ρένα Δούρου μίλησε για την πολιτική της πορεία καθώς και για την προεκλογική εκστρατεία, ενώ δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι έχει δεχθεί σεξιστικές επιθέσεις. Επιπλέον, χαρακτήρισε την εκλογική της νίκη «ιστορική», ενώ τόνισε ότι έπρεπε να ξεπεράσει στερεότυπα δεκαετιών.

«Έπρεπε να υπερκεράσουμε ένα εμπόδιο: Την στερεοτυπική, σεξιστική προεκλογική εκστρατεία των αντιπάλων μας, οι οποίοι επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν την ατζέντα μας και να παρουσιάσουν εμένα την ίδια ως μια νεαρή γυναίκα, χωρίς πείρα και με πλήρη άγνοια των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ως κ��ποια ανεύθυνη, μη άξια να εκλεγεί. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το να είσαι γυναίκα, στα μάτια των αντιπάλων μας ήταν μειονέκτημα. Αποδείχθηκε όμως πλεονέκτημα» είπε.

«Σήμερα είμαι σε «καυτό νερό», διοικώντας τη σημαντικότερη -από κάθε άποψη- περιφέρεια της χώρας, μια μοναδική εμπειρία», συμπλήρωσε.

Όπως υποστήριξε «κρίνοντας από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων απέρριψε την βασισμένη σε σεξιστικά στερεότυπα εκστρατεία του αντιπάλου μας, φαίνεται ότι το μήνυμά μας πέρασε στην πλειονότητα των κατοίκων».

Επικαλέστηκε μάλιστα τη φράση της Ελεάνορ Ρούζβελτ: «Η γυναίκα είναι σαν το σακουλάκι του τσαγιού. Ποτέ δεν ξέρεις πόσο δυνατό είναι, μέχρι να το βάλεις σε καυτό νερό», για να σημειώσει: «Και σήμερα είμαι σε «καυτό νερό», διοικώντας τη σημαντικότερη -από κάθε άποψη- περιφέρεια της χώρας, μια μοναδική εμπειρία».

Η Ρένα Δούρου είπε πως αντιμετωπίζει «την κλασική προσέγγιση του ρόλου της γυναίκας στην πολιτική: είτε ως «bitch», στην περίπτωση της σοβαρής, ισχυρής γυναίκας είτε ως «bimbo», στην περίπτωση μιας γυναίκας με χαμηλό προφίλ. Πρόκειται για μια τάση που δεν παρατηρείται μόνο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Όμως στην περίπτωση της ελληνικής πολιτικής σκηνής, η δική μου περίπτωση υπερβαίνει το θέμα του φύλου. Έχει να κάνει με την ευρύτερη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας, η οποία είναι σήμερα σε εξέλιξη».

Η περιφερειάρχης Αττικής είπε ακόμη ότι η νίκη της είχ�� προβλεφθεί μόνο από ελάχιστες δημοσκοπήσεις.

«Ίσως επειδή δεν επρόκειτο για μια απλή πολιτική νίκη. Επρόκειτο για νίκη κατά των προκαταλήψεων έναντι των γυναικών. Νίκη κατά του κατεστημένου από το οποίο διέποταν η χώρα κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια, με την εξουσία να μονοπωλούν άνδρες πολιτικοί. Ήταν, επομένως, μια πρώτη ιστορική νίκη για τις δυνάμεις της αλλαγής, για τις δυνάμεις της ανανέωσης του τρόπου με τον οποίο ασκούταν η πολιτική έως σήμερα στην Ελλάδα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top