Κως: «Αποθήκη» μεταναστών το αστυν. τμήμα- Σε απόγνωση οι αστυνομικοί

Έχει αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων

Κως: «Αποθήκη» μεταναστών το αστυν. τμήμα- Σε απόγνωση οι αστυνομικοί

Κύματα προσφύγων από τη Συρία, διπλάσιοι απ’ ότι πέρυσι, καταφθάνουν καθημερινά από τα τουρκικά παράλια στην Κω και οι αστυνομικοί δεν προλαβαίνουν να τους καταγράψουν. Η πολυήμερη αναμονή δημιουργεί εκνευρισμό και επεισόδια, οι μετανάστες στρατοπεδεύουν πάνω σε χαρτόνια γύρω από το τμήμα, τον Πλάτανο του Ιπποκράτη και το Τζαμί. Ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν, ενώ οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

Θα περίμενε κανείς βέβαια, οι παράνομοι μετανάστες να θέλουν να φύγουν μακριά από το αστυνομικό τμήμα, όμως στην Κω συμβαίνει το αντίθετο. Τσακώνονται για το ποιος θα κοιμηθεί μέσα στο τμήμα, μέχρι να τους καταγράψουν και να τους δώσουν το πολυπόθητο χαρτί.

«Χθες κατά παρέκκλιση, ενώ είχαμε πει ότι θα βάλουμε όσους χωράνε στα κρατητήρια μας, δηλαδή γύρω στα 40 άτομα, χθες επειδή υπήρχαν πολλές ευπαθείς ομάδες, γυναίκες έγκυες, παιδιά κτλ., βάλαμε 112 άτομα» δήλωσε ο Προϊστάμενος Αστυνομικών Βόρειας Δωδεκανήσου, Αντ. Κυδωνάκης και πρόσθεσε:

«Δημιουργήθηκαν εντάσεις γιατί υπήρχαν έξω άτομα που περίμεναν 3, 4 και 5 ημέρες για να μπουν μέσα. Προηγήθηκαν χθες οι ευπαθείς ομάδες με αποτέλεσμα αυτοί να διαμαρτυρηθούν γιατί δεν μπήκανε με σειρά προτεραιότητας».

Από τις 7.500 χιλιάδες παράνομων μεταναστών που πέρασαν πέρυσι σε Κω, Λέρο και Κάλυμνο, φέτος μόνο το πρώτο τρίμηνο έχουν μπει 3.900, δηλαδή ο ρυθμός είναι διπλάσιος. Η επιχείρηση αυτή είναι επικερδής για τους δουλεμπόρους, που χρεώνουν με το κεφάλι και αποβιβάζουν κατά δεκάδες τους μετανάστες με βάρκες στις ακτές.
«Όσοι έχουν χρ��ματα στεγάζονται σε κάποια ξενοδοχεία, όσοι δεν έχουν χρήματα, περιφέρονται εδώ γύρω από το τμήμα, γύρω από τον πλάτανο του Ιπποκράτη και το Τζαμί. Κοιμούνται εκεί πέρα, προχθές άναψαν φωτιά, έγινε και πυρκαγιά. Τουαλέτα δεν το συζητάω. Είναι κλειστή και η τουαλέτα εδώ στην γέφυρα της Λόζιας. Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα και έχει γίνει ένα απέραντο ναρκοπέδιο όλος ο αρχαιολογικός χώρος εδώ γύρω από την αστυνομία» πρόσθεσε ο κ.Κυδωνάκης.
Οι καταστηματάρχες της Κω πάντως διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί και ζητούν να δοθεί λύση στο θέμα των προσφύγων ενόψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top