Δίκη στο ΣτΕ: «Θεσπίστε αφορολόγητο για τους πολύτεκνους»

Μετά από αίτημα ενός Θεσσαλονικιού με υπερπολύτεκνη οικογένεια

Δίκη στο ΣτΕ: «Θεσπίστε αφορολόγητο για τους πολύτεκνους»

Μια δίκη πιλότος που θα καθορίσει ένα εύλογο ερώτημα πολύτεκνων οικογενειών θα διεξαχθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας, μετά από αίτημα ενός Θεσσαλονικιού με υπερπολύτεκνη οικογένεια που ζητά να διαπιστωθεί αν παραβιάζει το Σύνταγμα από τη μη πρόβλεψη από το κράτος αφορολογήτου ορίου των πολύτεκνων οικογενειών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του το οποίο στηρίζεται στον ισχυρισμό του ότι «στερείται της φοροδοτικής ικανότητας για το ποσό εισοδήματος μέχρι του ύψους των 31.652,24 ευρώ», επειδή το ποσό αυτό δαπανήθηκε αποκλειστικά για τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης της οικογένειας του και ζητεί το ποσό αυτό να κριθεί ως «εξατομικευμένο αφορολόγητο όριο».

Ο πολύτεκνος έχει προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και ζητεί να ακυρωθεί ο προσδιορισμός του φόρου του που εκδόθηκε σύμφωνα με την δήλωση φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014.

ΔΕΚΤΟ

Το ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημά του αφού αφορά γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα, αυτό «της συνταγματικότητας (παράβαση των άρθρων 2 παρ. 1, 4 παρ. 5 και 21 παρ. 2 του Συντάγματος) της παράλειψης του νομοθέτη να λάβει ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, υπό τη μορφή είτε θεσπίσεως αφορολογήτου ορίου στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υπέρ των οικογενειών αυτών είτε προβλέψεως διαδικασίας για την απόδειξη της φοροδοτικής τους ικανότητας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top