Τι ακριβώς συμβαίνει με τα σπίτια της Δανάης Στράτου;

Δημοσίευμα καταγγέλει ότι νοίκιαζε σπίτια χωρίς σήμα ΕΟΤ και χωρίς να τα δηλώνει ως ενοικιαζόμενα στην εφορία

Μετά τον σάλο που είχε προκληθεί από την πρόσφατη φωτογράφηση του Γιάνη Βαρουφάκη με την σύζυγό του Δανάη Στράτου για το γαλλικό περιοδικό Paris Match, στο σπίτι τους στην Πλάκα, ένα ακόμη δημοσίευμα αναμένεται να συζητηθεί.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα της Κυριακής, τόσο το εξοχικό της Αίγινας όσο και η κατοικία στην Πλάκα ενοικιάστηκαν κατά τη διάρκεια της απουσίας του ζεύγους στην Αμερική -πριν την υπουργοποίηση του κ. Βαρουφάκη- για ολιγοήμερες διακοπές σε τουρίστες. Ωστόσο, η ενοικίαση πραγματοποιήθηκε χωρίς προηγουμένως να εκδοθεί η απαιτούμενη εκ του νόμου ειδική άδεια του ΕΟΤ, έτσι ώστε να μπορούν να δικαιολογηθούν και να φορολογηθούν τα σχετικά έσοδα.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κα Στράτου και η μητέρα της Ελένης Πόταγα (διάσημη εικαστικός, επίσης), οι οποίες εμφανίζονται ως ιδιοκτήτριες των σπιτιών, θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει να εκδώσουν την απαραίτητη εκ του νόμου άδεια του ΕΟΤ, ώστε να μπορούν να δικαιολογηθούν και να φορολογηθούν τα όποια έσοδα προκύψουν από αυτήν την ενοικίαση. Κάτι τέτοιο επισύρει πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

Η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη στην εφημερίδα

Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει από την πλευρά του πως ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση ούτε με το σπίτι της Αίγινας ούτε με εκείνο της Πλάκας. Στην περίπτωση της εξοχικής βίλας στο νησί του Αργοσαρωνικού, ιδιοκτήτες της είναι η Δανάη Στράτου και ο πρώην σύζυγός της Γιώργος Μομφεράτος, υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, ενώ το νεοκλασικό διαμέρισμα δίπλα από το Μουσείο της Ακρόπολης ανήκει στην πεθερά του, τη διάσημη γλύπτρια Ελένη Πόταγα.

Το γραφείο του υπουργού Οικονομικών απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν φρόντισε η οικογένεια για την έκδοση του Ειδικού Σήματος, συνεχίζει να διαχωρίζει τη θέση του υπουργού και να επιμένει πως δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή σχέση με τα δύο ακίνητα.

Μάλιστα, ειδικά για το ακίνητο της Πλάκας στενός συνεργάτης του ανέφερε στην εφημερίδα ότι ο ίδιος ο υπουργός πλήρωνε ενοίκιο στην πεθερά του για να μένει εκεί, ενώ προσθέτει πως μέσα στην εβδομάδα μετακομίζει από την Πλάκα στην Πλατεία Μαβίλη.

«Δεν αποτελούν τα παραπάνω προσωπική μου περιουσία, ούτε όμως και της συζύγου μου πλήρως, ώστε να έχω την κυριότητα και άρα την ευθύνη για αυτά» υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Εν τω μεταξύ στο δημοσίευμα υπάρχει η καταχώρηση της εκμίσθωσης του πατρικού στην Πλάκα και του εξοχικού στην Αίγινα της Δανάης Στράτου. Επίσης στη διαδικτυακή πλατφόρμα Airbnb εμφανίζεται σχόλιο του χρήστη Χοακίν, ο οποίος είχε γράψει:

danaejoaqin.jpg
«Περάσαμε 12 υπέροχες νύχτες στην Αίγινα. Η Δανάη μας υποδέχθηκε στο λιμάνι με τον σύζυγό της. [...]».

danae11111.jpg
Η ανάρτηση αυτή -σύμφωνα με την εφημερίδα- αποδεικν��ει ότι ο κ. Βαρουφάκης γνώριζε για την εκμίσθωση του ακινήτου.

«Το εισόδημα έχει δηλωθεί στην εφορία» απαντά ο Βαρουφάκης.

Στενός συνεργάτης του υπουργού τονίζει στην εφημερίδα ότι πράγματι η εξοχική κατοικία νοικιάστηκε πέρυσι στην Αίγινα, αλλά «το εισόδημα έχει δηλωθεί, δεν υπάρχει πρόβλημα, το μόνο που δεν υπάρχει είναι το σήμα του ΕΟΤ που δεν βγήκε». Ο λόγος που δεν έχει εκδοθεί το σήμα, κατά τους κύκλους του υπουργού, είναι πως η ιδιοκτήτρια σύζυγός του και οι συνιδιοκτήτες των ακινήτων της, δεν επιθυμούν την αλλαγή της χρήσης των ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών είχε προφίλ σε γνωστές ιστοσελίδες ενοικίασης, στις οποίες είχε ανεβάσει φωτογραφίες από το εσωτερικό των σπιτιών, ενώ έδινε μέχρι και οδηγίες για τις οικιακές συσκευές.
danae01.jpg

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top