Ποινή φυλάκισης 6 μηνών... σε όποιον διαπράττει bullying!

Eιδική διάταξη ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Ποινή φυλάκισης 6 μηνών... σε όποιον διαπράττει bullying!

​Με ποινή φυλάκισης 6 μηνών θα τιμωρείται όποιος διαπράττει bullying σε βάρος άλλου ατόμου. Αυτή είναι η ειδική διάταξη για την τιμωρία του bullying, την οποία ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ συστήνεται ειδική επιτροπή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα προσδιορίσει τον ρόλο της αστυνομίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η διάταξη αυτή έρχεται να καλύψει ένα νομικό κενό που όπως επισημάνθηκε, υφίσταται και θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης Ασφαλείας.

Με την ίδια ποινή, πέραν των δραστών, θα τιμωρείται και όποιος κακόβουλα παραμέλησε τα καθήκοντά του και δεν απέτρεψε, ως όφειλε το συμβάν.

Φρένο στο φαινόμενο προσπαθεί να βάλει από την πλευρά της και η αστυνομία μετά το τραγικό περιστατικό θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

«Συγκροτείται Επιτροπή, αποτελούμενη από Καθηγητές Πανεπιστημίων και ειδικούς εκπροσώπους φορέων, προκειμένου να εξετάσει τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στη διαχείριση-αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και να καταθέσει τις προτάσεις της εντός τριών μηνών από τη σύστασή της», δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης.

Στο μεταξύ μετά τον χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη η οικογένεια του ζητά να δώσουν εξηγήσεις στη δικαιοσύνη οι ηθικοί αυτουργοί.

Παράλληλα, η άσκηση ή όχι ποινικών διώξεων σε υποθέσεις αυτοχειρίας έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση σε νομικούς κύκλους.

«Σε περιπτώσεις βίας επανειλημμένως και κάποιος για να γλιτώσει, καταφεύγει στην αυτοκτονία, πάλι δεν στοιχειοθετείται αδίκημα» αναφέρει ο θείος του Βαγγέλη και δικηγόρος της οικογένειας, κ. Δημήτρης Μπόλης.

«Πολύ δύσκολο να αποδειχθεί, πρακτικά, αν ασκηθεί τέτοια δίωξη, με ποιον τρόπο τον έπεισαν να αυτοκτονήσει. Ο νόμος με συγκεκριμένο άρθρο δίνει την δυνατότητα να ασκηθεί τέτοια δίωξη» λέει ο δικηγόρος, Απόστολος Λύτρας.

Ο θάνατος του 20χρονου φοιτητή έφερε στην επιφάνεια το νομικό κενό για τέτοιες υποθέσεις.

«Ποινικά δεν μπορεί να σταθεί μια δίωξη. Οποιαδήποτε ποινική διερεύνηση θα είναι ανώφελη, υπάρχει νομοθετικό κενό» δηλώνει ο δικηγόρος, Παύλος Σαράκης.
Λύση στην υπόθεση ίσως να δίνει μια διαφορετική αντιμετώπιση της υπόθεσης.
«Το επείγον είναι μια παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης εκ μέρους της αρμόδιας εισαγγελικής αργής διότι έγινε μια ΕΔΕ, θα μπορούσε όμως η συγκροτημένη δικονομική έρευνα θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα» επισημαίνει ο καθηγητής Ποινικής Οικονομίας, Γ.Καλφελής.
Τέλος, συμπληρωματική ποινική δίωξη, με την επιβαρυντική περίσταση του αντιρατσιστικού νόμου, για τα σχόλια που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδα και προσβάλλουν τη μνήμη του νεκρού φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, άσκησε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλίας Ζαγοραίος. Την ίδια στιγμή, από την εισαγγελία δόθηκε εντολή στις εταιρίες Google και Twitter να παράσχουν άμεσα όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανεύρεσης των ηλεκτρονικών ιχνών των υπαιτίων.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top