ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Το χωριό Σφεντύλι της Κρήτης βυθίζεται στα νερά του φράγματος!

Με πόνο ψυχής οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Το χωριό Σφεντύλι της Κρήτης βυθίζεται στα νερά του φράγματος!

Το Σφεντύλι, ένα μικρό χωριό στο νομό Ηρακλείου στην Κρήτη, βυθίζεται σιγά σιγά στα νερά του φράγματος του Αποσελέμη, και οι κάτοικοί του είναι αναγκασμένοι με πόνο ψυχής να το εγκαταλείψουν.

Πριν από λίγα χρόνια στο Σφεντύλι ζούσαν 80 άτομα. Σήμερα, οι 15 κάτοικοι που απέμειναν μαζεύουν τις εικόνες, τα κειμήλια και τα ξυλόγλυπτα της εκκλησίας τους, του Αγίου Θεόδωρου, καθώς η στάθμη του νερού τη�� τεχνητής λίμνης στο φράγμα του Αποσελέμη έφτασε ήδη ως το κατώφλι του ναού.

Όλα ξεκίνησαν το 2007, όταν ύστερα από διάφορες γραφειοκρατικές περιπέτειες άρχισε η κατασκευή του φράγματος, με σκοπό την ύδρευση της πόλης του Ηρακλείου. Το χωριό βρέθηκε μέσα στον ταμιευτήρα και κάτω από τη στάθμη πλήρωσης, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε σταδιακή βύθιση.

Το φαινόμενο προβλεπόταν από τον σχεδιασμό του έργου, και οι κάτοικοι έχουν ήδη αποζημιωθεί για τις περιουσίες τους, ενώ οι περισσότεροι απ' αυτούς έχουν μετεγκατασταθεί στο γειτονικό χωριό, Ποταμιές. Υπάρχουν ωστόσο κι εκείνοι που μέχρι σήμερα αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ζουν ακόμα εκεί χωρίς ύδρευση, τηλέφωνο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ένα ιστορικό χωριό που χρονολογείται από το 1577 χάνεται και μια σύγχρονη Ατλαντίδα γεννιέται…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top