Το δικαίωμα στη ζωή διεκδικεί ο Ιάκωβος Ανδρεαδάκης με σύνδρομο Down- Στο star.gr η μητέρα του

Είναι ο πρώτος Έλληνας με σύνδρομο Down, ο οποίος τελείωσε γενικό Λύκειο και όχι ειδικό

​Ο Ιάκωβος Ανδρεαδάκης, ένας νέος 22 ετών, με σύνδρομο Down, διεκδικεί το δικαίωμά του στην εκπαίδευση και την επαγγελματική του κατάρτιση. Είναι ο πρώτος Έλληνας με σύνδρομο Down, ο οποίος τελείωσε γενικό Λύκειο και όχι ειδικό, και τώρα δίνει αγώνα για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στ�� Δημόσιο ΙΕΚ Τουρισμού Αναβύσσου, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα.

Καθημερινά αντιμετωπίζει την προκατάληψη και τον ρατσισμό του διδακτικού προσωπικού, οι οποίοι υπονομεύουν κάθε αξιέπαινη προσπάθειά του. Στο πλευρό του Ιάκωβου στέκονται στυλοβάτες η μητέρα του, Ειρήνη Γράψια, η οποία είναι εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και τα δύο του αδέλφια, ένας εκ των οποίων θυσίασε τις σπουδές του για να τον συνοδεύει στη σχολή.

Σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής, η κ. Γράψια μίλησε στο star.gr, και καταγγέλλει την στάση καθηγητή στο ΙΕΚ, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, θεωρεί ότι «θα πέσει το κύρος της σχολής, εάν ο Ιάκωβος αποφοιτήσει από το τμήμα, καθώς τυχόν λάθη που θα κάνει στην μετέπειτα δουλειά του, θα χρεωθούν στη σχολή»!

Η ίδια καταγγέλλει, επίσης, πως στη σχολή «υπήρχε γραμμή ώστε οι καθηγητές να μην τον περνάνε στα μαθήματα, προκειμένου να μην προχωρήσει στα επόμενα εξάμηνα», καθώς όταν πέρασε τις εξετάσεις και επέλεξε να φοιτήσει στο Δημόσιο ΙΕΚ Τουρισμού Αναβύσσου, τον απέρριψαν λόγω αναπηρίας! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο Ιάκωβος να επαναλάβει για δεύτερη και τρίτη φορά το πρώτο έτος!

«Στην Ελλάδα παλεύουμε για τα αυτονόητα», μας λέει η μητέρα. Η επιθυμία της ήταν ο γιος της να βρίσκεται πάντα σε γενικά πλαίσια εκπαίδευσης, «μαζί με τα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά», όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, «και όχι σε ειδικό περιβάλλον, διότι όπως μας λέει υπάρχει αμφίδρομη ωφέλεια».

Οι δυσκολίες τους ξεκίν��σαν από τότε ακόμα που επέλεξαν να πάει ο Ιάκωβος σε γενικό και όχι ειδικό λύκειο. «Στην Ελλάδα δεν ήταν σύνηθες φαινόμενο αυτό», μας λέει χαρακτηριστικά και τονίζει πως ο Ιάκωβος «εκπαιδεύτηκε και βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς με πολύ μόχθο και καθημερινό αγώνα».

Η κ. Γράψια εξήγησε στους υπευθύνους του ΙΕΚ ότι ο γιος της «δεν μπήκε ποτέ σε ειδικό πλαίσιο, και πως δεν θα επιβάρυναν χρηματικά το κράτος, αφού θα πήγαινε συνοδός ο αδερφός του». Η ίδια τους κατέθεσε τις γνωματεύσεις της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, που υποδείκνυαν τον τρόπο φοίτησης και αξιολόγησής του. Τελικά η εγγραφή του στο ΙΕΚ κατοχυρώθηκε στο Διοικητικό Εφετείο, κατόπιν προσφυγής της οικογένειας.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν καλυτέρεψαν. Ακόμα και όταν ο Ιάκωβος κατάφερε να επιλεγεί από πεντάστερο ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να κάνει την πρακτική του άσκηση, υπάλληλος του υπουργείου Τουρισμού απέρριψε και αυτό το αίτημά τους! Μάλιστα, όπως αναφέρει η μητέρα είχε προκλητική στάση όταν είδε τον Ιάκωβο και του απευθύνθηκε σαν να είναι αντικείμενο! Ο Ιάκωβος έκανε αίτηση ξανά για πρακτική και πέτυχε, ενώ ακόμα το τοπίο είναι θολό για το αν θα μπορέσει να την πραγματοποιήσει.

Η μητέρα περιμένει μια λύση: «Ευχόμαστε να γίνουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που να διευκολύνουν και να στηρίζουν τα παιδιά με Down στην εκπαίδευση και την κοινωνία».

Στο τέλος με ένα μήνυμα ζωής καταλήγει λέγοντας: «ο Ιάκωβος είναι ένας άγγελος μέσα στην οικογένειά μας. Μας έχει βοηθήσει και μας έχει κάνει καλύτερους ανθρώπους».

Συνέντευξη στην Σπυριδούλα Σκούρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top