Τελικά οι φιλίες διαρκούν για πάντα;

ΔΕΙΤΕ τι απαντούν επιστήμονες

Λένε, ότι οι φίλοι είναι η οικογένεια που οι ίδιοι επιλέγουμε στη ζωή. Λένε επίσης, ότι ο καλός κι αληθινός φίλος φαίνεται στ�� δύσκολα, ότι δεν ζηλεύει, ότι χαίρεται με τη χαρά σου και θλίβεται με το πόνο σου, ότι μοιράζεται τα πάντα μαζί σου κι ότι είναι ανοιχτός στο να μοιραστείς τα πάντα μαζί του. Το ερώτημα είναι: Άραγε, οι πραγματικές φιλίες διαρκούν για πάντα ή μπορεί να διαλυθούν από τη μια μέρα στην άλλη; Κι αν όντως διαλυθούν απότομα, αυτό σημαίνει πως δεν ήταν ποτέ αληθινές φιλίες; Σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα σχετικά με τη φιλία απαντούν ειδικοί…

Αντρική φιλία VS γυναικεία:

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι άντρες μπορούν να διατηρήσουν μακροχρόνιες φιλίες μιλώντας για πράγματα όπως τα αθλητικά, αυτοκίνητα, τα computer games και άλλα θέματα ί��ιου τύπου χωρίς να θεωρούν απαραίτητο να μοιραστούν πληροφορίες για τον εσωτερικό τους κόσμο, την προσωπική ζωή ή την ψυχική τους κατάσταση.

Οι γυναίκες πάλι, έχουν την ανάγκη να μοιράζονται τα συναισθήματά τους με τις φίλες τους και αυτό είναι κάτι που θεωρούν απαραίτητο για μια στενή φιλική σχέση.

Ένα ακόμα στοιχείο που διαφοροποιεί τις φιλίες των δύο φίλων είναι ο παράγοντας της ζήλιας. Σαφέστερα, οι γυνα��κες συχνά ζηλεύουν η μία την άλλη, με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα να επέρχεται ρήξη στη σχέση τους, γεγονός που δεν συμβαίνει με τους άντρες.

Υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να υπάρξει όταν είναι απενοχοποιημένο το ερωτικό κομμάτι. Όταν, δηλαδή, κανείς μπορεί να δει τον άλλον ως άνθρωπο και φίλο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το φύλο του. Συνήθως, βέβαια, αυτές οι φιλίες δημιουργούνται στα παιδικά, τα εφηβικά και γενικά τα νεανικά χρόνια, αφού όσο μεγαλώνουμε και γνωρίζουμε -σπανιότερα πια- άτομα του αντίθετου φύλου το φιλικό ενδιαφέρον δίνει τη θέση του στο ερωτικό.

«Η δυνατή φιλία μπορεί να χτιστεί αρκεί να το θέλουμε», λένε οι ψυχολόγοι.

Εάν πραγματικά θέλετε μια δυνατή φιλία που να αντέχει στο χρόνο, πρέπει να δουλέψετε για αυτή και να κατανοήσετε το δικό σας μερίδιο ευθύνης.

Για να ενισχύσετε τη φιλία σας, προσπαθήστε:

-Να βρίσκετε χρόνο για να έχετε ουσιαστικές συζητήσεις με την φίλη σας, καθώς και να κάνετε πράγματα μαζί.

-Ακούστε την με προσοχή κι όσο ακούτε αποφύγετε τον πειρασμό να διακόψετε για να πείτε για τον εαυτό σας.

-Ρωτήστε την αν υπάρχει κάτι το οποίο μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη φιλία σας.

-Μοιραστείτε τα δικά σας συναισθήματα και σκέψεις.

-Κάνετε στη φίλη σας τονωτικά, θετικά σχόλια και κομπλιμέντα τα οποία είναι ειλικρινή.

-Δείξτε της ότι νοιάζεστε.

-Αποφύγετε να της λέτε ότι δεν μπορείτε να τη δείτε ή ότι είστε απασχολημένη κάθε φορά που σας τηλεφωνεί.

-Μην την αγνοείτε κάθε φορά που βρίσκετε ένα καινούριο σύντροφο ή έχετε κάποιο πρόβλημα στη δουλειά.

Όταν η φιλία χαλάει

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε και να αποδεχθούμε ότι η φιλία μας έληξε. Όπως κάθε απώλεια έτσι και η «απώλεια» ενός φίλου, είναι μία επίπονη συναισθηματικά διεργασία και ακολουθεί ανάλογα στάδια με αυτά του πένθους.

Αρχικά, είναι δύσκολο να το δεχθούμε, αρνούμαστε ότι αυτό συμβαίνει, καθώς όμως παγιώνεται η νέα κατάσταση έρχονται συναισθήματα θυμού είτε για τον φίλο μας είτε και την ίδια μας τη συμπεριφορά. Σε αυτή τη φάση έχουμε ανάγκη να κατηγορήσουμε τον άλλον, ψάχνοντας να βρούμε μία αιτία. Είναι καλό να μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και κυριότερα να μην βιαστούμε να κατηγορήσουμε ανοιχτά τον άλλο σε κοινούς φίλους και γνωστούς .

Σύντομα έρχεται η αποδοχή και η α��αγνώριση της «απώλειας» η οποία συνοδεύεται με αισθήματα θλίψης και μοναξιάς. Σε αυτή τη φάση είναι καλό να στρεφόμαστε σε άλλα σημαντικά πρόσωπα για εμάς, σε άλλους φίλους αλλά και να δραστηριοποιούμαστε ώστε να νιώσουμε καλύτερα αλλά και να χτίσουμε νέες συναισθηματικές σχέσεις. Είναι καλό να συζητάμε για τα συναισθήματά μας στους φίλους μας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατηγορούμε τον άλλον. Στη φάση της αποδοχής συχνά αναζητούμε τις αιτίες που οδήγησαν στη διακοπή της φιλίας. Είναι καλό να προσπαθήσει κανείς να καταλάβει τις αιτίες γιατί αυτό θα τον οδηγήσει σε αυτογνωσία και συνεπώς θα τον βοηθήσει να χτίσει πιο σταθερές φιλίες στο μέλλον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top