Πώς δρούσαν οι εκβιαστές: μαζί τρομοκράτες και αρχινονοί – η εμπλοκή του Τσοχατζόπουλου

Όλο το ρεπορτάζ για τις απίστευτες αποκαλύψεις

​Ως η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση, που εφάπτεται με την τρομοκρατία, χαρακτηρίζεται από την Αστυνομία το κύκλωμα που εκβιαστών που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής. Συνολικά εμπλέκονται 37 άτομα, μεταξύ των οποίων, όπως σας έχουμε ενημερώσει, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, νονοί της νύχτας, τρομοκράτες, δικηγόροι, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί!

Ποιοι θεωρούνται ως εμπλεκόμενοι

Ηγετικά στελέχη φέρονται οι κρατούμενοι των φυλακών Παναγιώτης Βλαστός 44 ετών, Γιάννης Σκαφτούρος 46 ετών και Βασίλης Στεφανάκος 54 ετών. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο φέρεται ότι είχε ο καταζητούμενος για την ένοπλη ληστεία τον περασμένο Αύγουστο στο Δίστομο και ως συνεργάτης του Νίκου Μαζιώτη, Σπύρος Δραβίλας 34 ετών, γεγονός που, όπως παρατηρούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δείχνει τον «γάμο» τρομοκρατών και ποινικών.

αρχείο λήψης (2).jpg

Από τα 37 άτομα συνελήφθησαν 17, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο γνωστός δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εκπροσωπεί και τον Χριστόδουλο Ξηρό και κατηγορείται για απλή συνέργεια σε δωροληψία. Με ανακοίνωσή του, ο κ. Ραγκούσης αναφέρει πως «ο δικηγόρος υπερασπίζεται και δεν ταυτίζεται με τους πελάτες του» και διαψεύδει κάθε εμπλοκή του.

αρχείο λήψης (9).jpg

Παράλληλα, κατηγορούνται έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων ο ένας έχει ταυτοποιηθεί, καθώς και ένας αστυνομικός που υπηρετεί στη ΓΑΔΑ, οι οποίοι κατηγορούνται για δωροληψία και άλλα αδικήματα.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, σκοπός της οργάνωσης ήταν να αποκομίζει τεράστια ποσά κάνοντας απαγωγές και εκβιασμούς, πουλώντας «προστασία», πραγματοποιώντας εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών και συμβόλαια θανάτου, χορηγώντας τοκογλυφικά δάνεια, αλλά και με «ξέπλυμα» χρήματος.

Τα μέλη του κυκλώματος έδιναν έμφαση στους… οικογενειακούς δεσμούς και δεν δίσταζαν να ασκήσουν ψυχολογική βία ή να εκβιάσουν δικαστές, σωφρονιστικούς και αστυνομικούς, ενώ, σε περίπτωση που αυτοί δεν «λύγιζαν», προχωρούσαν σε εγκληματικ��ς πράξεις.

αρχείο λήψης (7).jpg

Για να διευκολύνει την δράση του, το κύκλωμα «λάδωνε» σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και έμπιστα άτομά τους, ενώ η επικοινωνία του κυκλώματος γινόταν με προφορικές και γραπτές εντολές στα περιφερειακά ή στα διασυνδεμένα μέλη, αλλά και με συνθηματικό τρόπο, με την χρήση κινητών τηλεφώνων που έμπαιναν παράνομα στις φυλακές με την βοήθεια σωφρονιστικών υπαλλήλων.

αρχείο λήψης (8).jpg

Επίσης, εντολές δίνονταν σε ��ρατουμένους που λάμβαναν άδειες ή αποφυλακίζονταν, σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα, σε άτομα τα οποία διατηρούσαν κοινωνικές σχέσεις, σε συνεργαζόμενους δικηγόρους, σε επίορκους σωφρονιστικούς ή και αστυνομικούς και μέσω γραπτής και εικονικής αλληλογραφίας, μετέφεραν τις εντολές στους αποδέκτες για την υλοποίηση του σχεδιασμού διάπραξης των κακουργημάτων. Αυτός που λάμβανε την εντολή τη μετάφερε σε τρίτο πρόσωπο, μοιράζοντας τους ρόλους υπό τη συνεχή, τηλεφωνική ή γραπτή, καθοδήγηση των αρχηγών μέσα από τη φυλακή.

Οι βόμβες, η εμπλοκή Τσοχατζόπουλου και… το πλοίο

Η δικογραφία είναι πραγματικά «μαμούθ» καθώς περιλαμβάνει σχεδόν 900 σελίδες, με πραγματολογικό υλικό, πειστήρια και αποδείξεις.

Μεταξύ των πράξεων που καταλογίζονται στο κύκλωμα είναι η βομβιστική απόπειρα με 15 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας, 3 πυροκροτητές, 2 κομμάτια βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινίο και κομμάτια στουπιού, που εντοπίστηκαν έξω από σπίτι στη Μεταμόρφωση την 1 Ιανουαρίου, η βομβιστική επίθεση στην οικία της προέδρου Εφετών, Παρασκευής Καλαϊτζή, που είχε χειριστεί την υπόθεση απαγωγής Παναγόπουλου, στο Χαλάνδρι και η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην πολυκατοικία της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Τρικάλων, Σοφίας Πετράκη, η οποία χειριζόταν την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του Παναγιώτη Βλαστού.

αρχείο λήψης.jpg

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος φέρεται ως ηθικός αυτουργός σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στις 16/04, 15/05 και 16/07/2014, στο σπίτι του συγκατηγορουμένου του για την υπόθεση των εξοπλιστικών, Γιάννη Σμπώκου, και στην επιχείρηση της αδερφής του με σκοπό την εκβίαση. Την εντολή έδωσε ένας από τους τρεις έγκλειστους αρχηγούς της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και τμήμα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ένα εκ των αρχηγικών μελών διαπραγματευόταν την αγορά πλοίου, προκειμένου, προφανώς, να μεταφέρει, είτε παράνομους μετανάστες, είτε ναρκωτικά και όπλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top