Νέα ποινική δίωξη για Παπαγεωργόπουλο-Λεμούσια

Εκτίουν ήδη στις φυλακές Διαβατών ποινές πολυετούς κάθειρξης

​Με την κατηγορία της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, βρίσκονται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κι ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, οι οποίοι εκτίουν ήδη στις φυλακές Διαβατών ποινές πολυετούς κάθειρξης για την υπόθεση υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου.

Η παραπάνω πράξη συνδέεται με το οικονομικό σκάνδαλο για το οποίο ο κ. Παπαγεωργόπουλος και ο κ. Λεμούσιας καταδικάστηκαν τον περασμένο Ιούλιο σε δεύτερο βαθμό, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σε ποινές κάθειρξης 12 και 13,5 ετών, αντίστοιχα, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (που το Φεβρουάριο του 2013 καταδίκασε τους δύο άνδρες σε ισόβια) είχε διαβιβάσει την απόφαση και το σκεπτικό του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος παρήγγειλε την άσκηση της συγκεκριμένης δίωξης, που είναι σε βαθμό κακουργήματος και συνδέεται με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, οι Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας παραπέμφθηκαν σε δίκη και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), διαδικασία που μετά από αλλεπάλληλες αναβολές προσδιορίστηκε για τις 26 Ιανουαρίου, αλλά λόγω των εκλογών θα αναβληθεί και θα οριστεί νέα δικάσιμος.

Το ποσό που κατηγορείται ότι νομιμοποίησε ο τέως δήμαρχος ανέρχεται σε περίπου 260.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά, κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, διακινήθηκαν σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε ο ίδιος κατά το διάστημα 1999-2001 με τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου.

Ο τελευταίος κατηγορείται για ξέπλυμα 600.000 ευρώ, ποσό, που σύμφωνα με το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του και διακινήθηκαν με καταθέσεις και αναλήψεις σε ατομικούς ή κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top