Ανοίγει ο δρόμος για την αναγραφή των ναυμαχιών στον Άγνωστο Στρατιώτη!

Ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα ολόκληρου του Ναυτικού Κόσμου

Ανοίγει ο δρόμος για την αναγραφή των ναυμαχιών στον Άγνωστο Στρατιώτη!

​Επιτέλους, το δρόμο της υλοποίησης παίρνει ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα ολόκληρου του Ναυτικού Κόσμου.

Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα και μετά από τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες της ηγεσίας του Ιδρύματος «Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης», πρόκειται να αναγραφούν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο Σύνταγμα, τα ονόματα ΑΙΓΑΙΟ -ΙΟΝΙΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ, προκειμένου να τιμηθεί έτσι η μνήμη των Ελλήνων που χάθηκαν στις ναυμαχίες που έγιναν, κατά το παρελθόν, σε αυτές τις θάλασσες.

Ο ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ θα αναγραφεί για τις μεγάλες απώλειες που είχε το Εμπορικό μας Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον ανεφοδιασμό της Ευρώπης με τα “Liberty”.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια η Πολιτεία είχε παραλείψει να αναγράψει αυτά τα τοπωνύμια στο Μνημείο, με αποτέλεσμα να μην τιμάται η μνήμη των θυμάτων στις ναυμαχίες, αλλά μόνο όσων «έπεσαν» σε μάχες, στην Κορέα, κ.λ.π.

Ευτυχώς η ηγεσία του Ιδρύματος «Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης» πήρε το θέμα «ζεστά» και κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να πετύχει το στόχο της και να ανοίξει τελικά ο δρόμος για την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού.

Είχαν προηγηθεί καθοριστικές παρεμβάσεις του Ιδρύματος και προς την πολιτική ηγεσία, αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ευτυχώς, όλοι τελικά κατανόησαν το δίκαιο του αιτήματος και την μεγάλη παράλειψη που υπήρχε.

Η σχετική μελέτη για την αναγραφή των ονομάτων στο Μνημείο εκπονήθηκε σε συνεργασία του Ιδρύματος «Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης» και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, «οι νέες τοπωνυμίες θα γραφούν με την ίδια γραμματοσειρά με την οποία είναι γραμμένες οι υπάρχουσες, προκειμένου να υπάρχει ομοιομορφία στη σύνθεση. Οι νέες επιγραφές να χαραχθούν σε σημείο κάτω από τις υφιστάμενες, σε χώρο που επαρκεί».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top