Με λαμπρότητα και τσουχτερό κρύο γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια

Γιατί βουτάμε στο νερό

​Με λαμπρότητα και τσουχτερό κρύο γιορτάστηκαν τα φετινά Θεοφάνεια. Στον Πειραιά, έξι τολμηροί αψήφησαν τις χαμηλές θερμοκρασίες και έπεσαν στα νερά του λιμανιού για τον Τίμιο Σταυρό.

2219054.jpg

2219062.jpg

Κάτω από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -κοντά στο 0- γιορτάστηκαν φέτος τα Θεοφάνεια και στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν ο Μόλος Αγίου Νικολάου και η Δεξαμενή στην Άνω Πόλη. O Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών έριξε το σταυρό στη θάλασσα και κατάφερε να τον πιάσει ο 27χρονος Ηλίας Χριστόπουλος από την Πάτρα.

20150106_555963.jpg

20150106_20061.jpg
Τα Θεοφάνεια ολοκληρώνουν το Δωδεκαήμερο των εορτών των Χριστουγέννων και μεταφέρουν το ελπιδοφόρο μήνυμα, μέσω της φανέρωσης των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας.

Τα Θεοφάνεια εορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου. Το όνομα της προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανίων λέγεται επίσης και Επιφάνεια και Φώτα (ή Εορτή των Φώτων).

Γιατί βουτάμε στο νερό για το σταυρό

Μαζί με την φανέρωση της Αγίας Τριάδας, γιορτάζεται και μία υπολανθάνουσα λατρεία προς το νερό, που θεωρούνται παντού αγιασμένα. Κυρίως οι νέοι βουτάνε στα νερά, αψηφώντας το κρύο,γιατί θεωρούν μεγάλη ευλογία να πιάσουν το σταυρό, ενώ, σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ο ιερέας απελευθερώνει ένα περιστέρι σε ανάμνηση της εμφάνισης του Αγίου Πνεύματος «εν είδει» (με τη μορφή) περιστεριού και στη συνέχεια επισκέπτεται τα σπίτια για να τα αγιάσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top