Αντισυνταγματικές οι μειώσεις μισθών στους καθηγητές ΑΕΙ

Τις ακύρωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας

Αντισυνταγματικές οι μειώσεις μισθών στους καθηγητές ΑΕΙ

​Ακύρωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις περικοπές των αποδοχών των καθηγητών Πανεπιστημίου καθώς έκρινε αντισυνταγματικό το «��αλίδι» που επιβλήθηκε στους μισθούς και τα επιδόματα τους, λόγω μνημονίου.

Η Ολομέλεια ανέτρεψε απόφαση του ΣΤ' Τμήμα το οποίο τον περασμένο Αύγουστο είχε κρίνει συνταγματικές τις μειώσεις που είχαν επιβληθεί στους καθηγητές Πανεπιστημίου.

Έτσι, οι αποδοχές των μελών του ΔΕΠ των ΑΕΙ πρέπει από την 1η Ιανουαρίου 2015 να αναπροσαρμοστούν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 οικονομικό καθεστώς.

Ωστόσο, οι δικαστές διευκρινίζουν πως η απόφαση τους δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα – όπως σε ένστολους και δικαστές- και η εφαρμογή της για όλους τους Πανεπιστημιακούς καθηγητές, ξεκινά από σήμερα που δημοσιεύθηκε. Εξαιρούνται μόνο οι τρεις καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ οι οποίοι και θα λάβουν αναδρομικά από 1.8.2012.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 4741/2014 απόφασή της (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ελένη Παπαδημητρίου) κρίνει ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τις αναδρομικές μειώσεις των αποδοχών των πανεπιστημιακών «αντίκεινται στο άρθρο 16 του Συντάγματος και την απορρέουσα από αυτό αρχή της «ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισής» τους, καθώς και προς τις αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top