ΠΝΙΓΟΜΑΣΤΕ: πιο τοξική και από το καυσαέριο η αιθαλομίχλη!

Σήμα κινδύνου για την άσκοπη χρήση τζακιών και την καύση ακατάλληλων υλικών

ΠΝΙΓΟΜΑΣΤΕ: πιο τοξική και από το καυσαέριο η αιθαλομίχλη!

​Τον κώδωνα του κινδύνου για την αιθαλομίχλη που εδώ και τρεις ημέρες «πνίγει» την Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη, λόγω της άσκοπης χρήστης των τζακιών και της καύσης ακατάλληλων υλικών, κρούουν οι επιστήμονες!

Ξεπέρασαν τα όρια συναγερμού τα μικροσωματίδια

Αν και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας απηύθυναν αλλεπάλληλες συστάσεις, οι τιμές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων είναι στο «κόκκινο» και, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες, ευνοούν την δημιουργία αιθαλομίχλης.

Σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως το Μαρούσι, οι τιμές των μικροσωματιδίων ξεπέρασαν τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ στη Θεσσαλονίκη η μέτρηση έδειξε 168 μικρογραμμάρια στη δυτική πλευρά της πόλης και 158 στο κέντρο της!

SOS από τους ειδικούς για κρούσματα καρκίνου

Όπως αναφέρει έρευνα που πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, η αιθαλομίχλη απειλεί την υγεία μας και, μάλιστα, περισσότερο και από το καυσαέριο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, εξαιτίας της εισπνοής πολυαρωματικών υδρογονανθράκων, οι οποίοι προσροφώνται στα αιωρούμενα σωματίδια (βασικό συστατικό της αιθαλομίχλης), είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο που προέρχεται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, που μελέτησε τις σχετικές μετρήσεις από την Θεσσαλονίκη κατά τα έτη 2012 – 2013, διατρέχουν τα παιδιά έως 2 ετών, τα οποία εκτίθενται στα εν λόγω σωματίδια 5 με 7 φορές περισσότερο από τους ενηλίκους!

Παράλληλα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο ��υμπέρασμα ότι τα σωματίδια που προέρχονται από καύση βιομάζας περιέχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε καρκινογόνες ουσίες (PAH - πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες) από εκείνα που εκπέμπονται από άλλες πηγές. Οι εν λόγω ουσίες «κάθονται» στους πνεύμονες και απορροφούνται από το αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά και σοβαρών αναπνευστικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top