ΔΕΙΤΕ: Έφηβοι χαρακώνονται για να… ξεσπάσουν συναισθηματικά!

Μάστιγα χαρακτηρίζουν οι παιδοψυχολόγοι το φαινόμενο «cutting»

ΔΕΙΤΕ: Έφηβοι χαρακώνονται για να… ξεσπάσουν συναισθηματικά!

​Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα το cutting, το χαράκωμα, όπως συνηθίζουν να λένε στη γλώσσα τους οι νέοι. Πολλοί έφηβοι τραυματίζουν το σώμα τους με μια καρφίτσα, ένα στυλό ή ένα ξυραφάκι για να διώξουν το άγχος, το θυμό ή την απογοήτευση που νιώθουν. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες μαθητών.

«Έχω δει παιδιά να κόβονται. Τις περισσότερες φορές είναι για οικογενειακούς λόγους. Υποτίθεται έτσι προσπαθούν να νιώσουν πόνο, δεν έχουν άλλο τρόπο να ξεσπάσουν, είναι και πιο κλειστά παιδιά», είπε ένας μαθητής στην κάμερα του Star.

Από τους 600 εφήβους που επισκέπτονται κάθε μήνα το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», στο 5%, δηλαδή σε 30 παιδιά, ανιχνεύονται σημάδια αυτοτραυματισμού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μονάδας εφηβικής υγείας του νοσοκομείου.

«Μου έρχονται περιπτώσεις οικογενειών που το παιδί το έχει κάνει πολλές φορές και δεν το έχουν δει, γιατί το κρύβουν τα παιδιά και φορούν μακριά ρούχα και όπως καταλαβαίνεται δεν μπορεί να δει ο γονιός τι έχει συμβεί», ανέφερε η παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.

Το cutting έχει γίνει μόδα μας λένε τα παιδιά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 15χρονης μαθήτριας γυμνασίου, η οποία είχε χαρακώσει με διαβήτη και ξυράφι μεγάλο μέρος του σώματός της, επιδεικνύοντας τα σημάδια στους συμμαθητές της.

Μάρτυρες παρόμοιων περιστατικών αυτοκαταστροφικής δηλαδή συμπεριφοράς έχουν γίνει και μαθητές στη Θεσσαλονίκη.

«Μια φίλη μου έπαιρνε από την ξύστρα το ξυραφάκι και έκανε γράμματα στα χέρια της, όχι μόνο χαρακιές, έγραφε. Ήθελε να τιμωρήσει τον εαυτό της για κάποιο λόγο», λέει στο Star μια μαθήτρια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ξαφνική μειωμένη απόδοση στο σχολείο και η απομόνωση των παιδιών, πρέπει να βάζει σε υποψίες τους γονείς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top