Άλλο πράγμα η «χημεία»… άλλο η μόνιμη σχέση!

Τέσσερις τύποι προσωπικότητας-Πώς ταιριάζουν μεταξύ τους;

«Έχουμε χημεία», λέμε συνήθως όταν νιώθουμε έντονη ενδογενή έλξη προς κάποιο άτομο. Ποια είναι, όμως, αυτή η «χημεία» και ποιοι άνθρωποι έλκονται μεταξύ τους;

Η ανθρωπολόγος και ερευνήτρια Έλεν Φίσερ υποστηρίζει πως οι άνθρωποι μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις τύπους προσωπικότητας, καθένας εκ των οποίων συσχετίζεται με την παραγωγή συγκεκριμένων βιοχημικών ουσιών και ορμονών. Οι τύποι αυτοί είναι:

1.Οι «εξερευνητές»: Είναι άνθρωποι που αγαπούν το ρίσκο και την καινοτομία, είναι παρορμητικοί, αισιόδοξοι, δημιουργικοί και ενεργητικοί. Συσχετίζονται με την ουσία ντοπαμίνη του εγκεφάλου.

2.Οι «κατασκευαστές»: Είναι άνθρωποι προσεκτικοί, προνοητικοί, ήρεμοι, κοινωνικοί, επίμονοι και πιστοί. Συσχετίζονται με την ουσία σεροτονίνη του εγκεφάλου.

3.Οι «διευθυντές»: Χαρακτηρίζονται από ευθύτητα, αποφασιστικότητα, ανταγωνιστικότητα, λογική σκέψη, αδιαλλαξία και φιλοδοξία. Συσχετίζονται με το σύστημα της τεστοστερόνης.

4.Οι «διαπραγματευτές»: Είναι άνθρωποι που συμπονούν τους άλλους, είναι αλτρουιστές και έχουν αναλυτική σκέψη. Συσχετίζονται με το σύστημα των οιστρογόνων.

Στους περισσότερους ανθρώπους συνυπάρχουν χαρακτηριστικά και από τους τέσσερις τύπους, αλλά ο ένας είναι ο πρωτεύων, οι υπόλοιποι είναι δευτερεύοντες.

Ας σημειωθεί εδώ, ότι παρότι η τεστοστερόνη θεωρείται ορμόνη του ανδρικού φύλου και τα οιστρογόνα του γυναικείου, οι ορμόνες αυτές παράγονται και από άνδρες και από γυναίκες αλλά σε διαφορετικά επίπεδα.

Ποιοι έλκονται από ποιους;

Σύμφωνα με δεδομένα από 40.000 άτομα, ο «εξερευνητής» έλκεται από τους «εξερευνητές» και ο «κατασκευαστής» από τους «κατασκευαστές», δηλαδή αυτοί οι δύο τύποι προσωπικότητας έλκονται από όμοια άτομα.

Αντιθέτως, οι «διευθυντές» έλκονται από τους «διαπραγματευτές» και το αντίστροφο, δηλαδή εν προκειμένω ισχύει το ρητό «τα ετερώνυμα έλκονται».

Τα δεδομένα αυτά σημαίνουν ότι η βιολογική προδιάθεση μάς ωθεί προς ορισμένους τύπους προσωπικότητας. Ωστόσο, το αν θα επιλέξουμε τελικά να μείνουμε, σχετίζεται με πολλούς άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, ένας «εξερευνητής» μπορεί να νιώθει έλξη για τύπο προσωπικότητας σαν τη δική του, αλλά να προτιμήσει τελικά να κάνει παιδιά με κάποιον που είναι πιστός και επικεντρωμένος στην οικογένεια όπως λ.χ. είναι ένας «κατασκευαστής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top