Φυλακισμένος μιλά στο STAR και περιγράφει πως νιώθει που σπουδάζει!

Η εκπαίδευση για εκείνους είναι ένα μέσο ανακατεύθυνσης

​Ο ύψιστος σωφρονισμός είναι η μόρφωση λέει ο διευθυντής του σχολείου των φυλακών Αυλώνα που αναφέρει περιπτώσεις κρατουμένων που ξέφυγαν από το κακό παρελθόν τους.

Κρατούμενος που πέρασε σε σχολή περιγράφει στο STAR πως άλλαξε η ζωή του με την επιτυχία του.

Γέφυρα για τον έξω κόσμο αλλά και ελπίδα απόδρασης από ένα κακό παρελθόν είναι η εκπαίδευση για τους κρατουμένους των φυλακών, πόσο μάλλον η απόκτηση ενός πτυχίου που αλλάζει την ζωή του, όπως λέει ο έγκλειστος Βασίλης.

«Ένιωσα γαλήνη, θα ήθελα να αλλάξει η ζωή μου, αξίζει να προσπαθεί κανείς για το μέλλον του. Είναι ωραία να βγαίνεις έξω έστω και για λίγο για να πας στη σχολή σου» προσθέτει.

Είκοσι χρόνια στο σχολείο των φυλακών κρατουμένων του Αυλώνα, ο διευθυντής Πέτρος Δαμιανός έχει διηγηθεί πολλές περιπτώσεις παιδιών που τον έκαναν περήφανο.

«Ένας είναι τώρα παντρεμένος με παιδιά, έχει τελειώσει την σχολή του και δουλεύει στο επάγγελμα που σπούδασε» είπε.

Ο κ. Δαμιανός από τη δική του εμπειρία λέει πως κανένας κρατούμενος που πέρασε σε ίδρυμα δεν προσπάθησε να αποδράσει.

«Για έναν περσινό μαθητή, πίστευα ότι θέλει να δώσει εξετάσεις για να σπουδάσει, δεν μπορείτε να φανταστείτε από την στιγμή που πέρασε, το πόσο εκτίμησε το εαυτό του και πόσο άλλαξε η διάθεσή του, άρχισε να διαβάζ��ι για να το φτάσει μέχρι το τέλος».

Νέοι και νέες που κρατούνται αφού γνωστοποιείται στις φυλακές το πρόγραμμα των σπουδών τους παίρνουν καθημερινά άδεια, αν χρειάζεται, για να παρακολουθούν τα μαθήματά τους και επιστρέφουν στην συνέχεια στη φυλακή.