Αλλαγές για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ- Δημιουργείται και 6ο επιστημονικό πεδίο!

Θα εφαρμοστούν το 2016 στους μαθητές της Β' Λυκείου!

​Καινούριο εξεταστικό σύστημα έρχεται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016, στους μαθητές της Β’ Λυκείου. Σύμφωνα μ’ αυτό, θα υπάρχει ένα ακόμη επιστημονικό πεδίο, το 6ο!

Παράλληλα, ενώ οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώνουν σχολές επιλέγοντας μόνο από ένα επιστημονικό πεδίο (όπως ήδη προβλέπεται), διάφορες σχολές θα ενταχθούν σε περισσότερα του ενός πεδία.

Στις στρατιωτικές σχολές θα συμβεί το ίδιο, χωρίς να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής.
Πρόκειται για κρίσιμες αλλαγές που θα δρομολογήσει το υπουργείο Παιδείας, οι οποίες οδηγούν το νέο σύστημα, ακόμη πιο κοντά σε εκείνο των δεσμών, που εφαρμόστηκε πριν από 30 χρόνια, από το 1983 έως το 1998.
Ειδικότερα, ο μαθητής στη Β΄ Λυκείου πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις: Ανθρωπιστικών και Θετικών σπουδών και στη Γ΄ Λυκείου θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ πέντε επιστημονικών πεδίων.
Την ίδια ώρα, η ένταξη της Πληροφορικής θα δημιουργήσει νέο πεδίο, που θα είναι προέκταση του 2ου. Όσοι υποψήφιοι επιθυμούν για παράδειγμα, να εισαχθούν σε σχολές Χημείας θα επιλέγουν το 2ο πεδίο, όσοι σε σχολές Πληροφορικής το 3ο, ενώ οι υπόλοιπες σχολές (π.χ. Μαθηματικά) θα ενταχθούν και στα δύο πεδία.
Ανάλογη διαχείριση θα γίνει και για τα Τμήματα που σήμερα είναι σε περισσότερα του ενός πεδία. Για παράδειγμα, τα ΤΕΦΑΑ θα ενταχθούν και στο 1ο και στο 6ο πεδίο, ενώ διπλή θέση θα έχουν και Τμήματα όπως Βρεφονηπιοκόμων και Ψυχολογίας.
Από τη βασική κατηγοριοποίηση αντικειμένων προκύπτουν τρεις ομάδες: Ανθρωπιστικών σπουδών η πρώτη, Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτικών σπουδών η δεύτερη, και Θετικών σπουδών η τρίτη.
Τα επιστημονικά πεδία στη Γ' Λυκείου:
1ο Ανθρωπιστικών σπουδών

1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
2. Αρχαία
3. Ιστορία
4. Λατινικά

2ο Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες Ι
1. Νεοελληνική Γλώσσα
2. Μαθηματικά
3. Φυσική
4. Χημεία

3ο Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες ΙΙ
1. Νεοελληνική Γλώσσα
2. Φυσική
3. Χημεία
4. Επιστήμη Πληροφορικής

4ο Επιστήμες Υγείας
1. Νεοελληνική Γλώσσα
2. Φυσική
3. Χημεία
4. Βιολογία

5ο Επιστήμες Οικονομίας Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες
1. Νεοελληνική Γλώσσα
2. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
3. Οικονομία και Διοίκηση
4. Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

6ο Παιδαγωγικά Τμήματα
1. Νεοελληνική Γλώσσα
2. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
3. Ιστορία
4. Αρχές Φυσικών Επιστημών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top