Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εργοδότες που απολύουν γυναίκες μόλις μείνουν έγκυες

Τις πιέζουν να παραιτηθούν οικειοθελώς

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εργοδότες που απολύουν γυναίκες μόλις μείνουν έγκυες

​Εργασιακή ζούγκλα καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές εργαζόμενες γυναίκες που μένουν έγκυες. Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εργοδότες που τις απολαύουν μόλις μάθουν για την εγκυμοσύνη ή τις πιέζουν να παραιτηθούν.

Η Δώρα είναι ανύπανδρη μητέρα 30 χρονών. Την συναντήσαμε στον σύλλογο που την φροντίζει αφότου απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, μόλις η εργοδότης της έμαθε ότι είναι έγκυος.

«Εργαζόμουν σε κάποιο καφέ στην γειτονιά μου, γύρω στους τρεις τέσσερις μήνες. Μαύρη εργασία φυσικά, δεν υπήρχε πρόσληψη, δεν είχα ένσημα. Δούλευα για 20 ευρώ την ημέρα όπου ήμουνα εκεί για 10 μπορεί και 12 ώρες μερικές φορές όταν είχε δουλειά. Μόλις ανακοίνωσα στην εργοδότρια μου την εγκυμοσύνη προκειμένου να με βοηθήσει με το ωράριο, να γίνει πιο ευέλικτο να μην κάθομαι τόσες ώρες, νύχτα και τα λοιπά, πήγα την επόμενη ημέρα, υποτίθεται σαν πρωινή βάρδια ώστε να κάνω μερικά μεροκάματα πρωινά, και άρχισε να μου λέει ξέρεις τώρα δεν έχουμε και πάρα πολύ δουλειά και μήπως να καθίσεις λίγες ημέρες, και θα σε καλέσω εγώ κάποια άλλη στιγμή να έρθεις για δουλειά, και τα πράγματα δεν είναι καλά ούτε για μένα... κοινώς μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης την επόμενη ημέρα πήγα σπίτι μου».

Ο θησαυρός της Δώρας είναι η Σοφία, η μόλις 13 μηνών κορούλα της που την γέννησε πέντε μήνες αφότου απολύθηκε.

«Από τότε μέχρι τώρα η μόνη βοήθεια που έχω από κάποιον φορέα είναι από την «Αγκαλιά». Με στηρίζουν με γάλατα και πάνες για το παιδί μου και κάποια τρόφιμα για μένα. Και από κει και πέρα από τους δικούς μου γιατί δεν εργάζομαι, από όταν γέννησα και μετά, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.»

Οι περιπτώσεις της εγκύου στο Ηράκλειο της Κρήτης καθώς και της Δώρας δεν είναι οι μοναδικές. Η πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων της Πάτρας, Γιώτα Παναγοπούλου, καταγγέλλει περιστατικά που οι εργοδότες έκαναν «συμφωνία κυριών» όπως την αποκαλούν, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενες πρέπει να παραιτηθούν οικειοθελώς αν θελήσουν να κάνουν παιδί.

«Έχουμε τρεις περιπτώσεις. Δυο κοπέλες που εργάζονταν στο ίδιο κατάστημα, οι οποίες είχαν κάνει συμφωνία ... κυριών με τον εργοδότη, η μια ήταν νιόπαντρη η άλλη αρραβωνιασμένη, πως όταν αποφασίσουν να κάνουν μωρό και μείνουν έγκυες, θα αποχωρήσουν οικειοθελώς. Έτσι και έγινε προσπαθήσαμε να τις μεταπείσουμε ότι αυτό είναι παράνομο αλλά φοβούμενες ότι δεν θα βρουν δουλειά και πως θα ακουστεί το όνομα τους δεν δέχθηκαν να κάνουν καταγγελία.»

Πάντως τα δικαιώματα των εγκύων σύμφωνα με τον νόμο είναι τα ε��ής:

• Πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ για τις 40 ημέρες της λοχείας και για άλλους 6 μήνες να παραμείνουν στο σπίτι με το μωρό.

• Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να τις κρατήσουν στην δουλειά για 18 μήνες μετά την γέννα και με μειωμένο ωράριο κατά μια ώρα ημερησίως.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top