Καταλήψεις φοιτητών σε Νομική, Οικονομικό Νομικής, Πρυτανεία ΕΜΠ και κοσμητεία Επιστημών Υγείας

Αντιδράσεις για το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα που πρότεινε ο κ. Φορτσάκης

Καταλήψεις φοιτητών σε Νομική, Οικονομικό Νομικής, Πρυτανεία ΕΜΠ και κοσμητεία Επιστημών Υγείας

Με καταλήψεις αντιδρούν οι φοιτητές στην απόφαση της πρυτανείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), να εφαρμόσει το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα στους φοιτητές για τα θέματα για τη λήψη αποφάσεων, διαδικασία που ουσιαστικά καταργεί τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων.

Το απόγευμα της Τετάρτης τέσσερις πανεπιστημιακοί χώροι τελούσαν υπό κατάληψη από φοιτητές, ενώ αναμένονται κι άλλες κινητοποιήσεις.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) διεκόπη η συνεδρίαση της Συγκλήτου από ομάδα φοιτητών, με τον πρύτανη κ. Γιάννη Γκόλια να δέχεται να εκφράσουν τις απόψεις τους και στη συνέχεια να αποχωρήσουν. Ωστόσο εκείνοι επέμεναν και ζήτησαν από τη Σύγκλητο να καταδικάσει την απόφαση Φορτσάκη. Μετά από αυτό η συνεδρίαση διακόπηκε και το γραφείο της Πρυτανείας του ΕΜΠ ουσιαστικά καταλήφθηκε από φοιτητές.

Κατάληψη στην κοσμητεία Επιστημών Υγείας πραγματοποιούν φοιτητές από το πρωί της Τετάρτης μετά τις νέες προτάσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρου Φορτσάκη.

Στη Νομική Σχολή, η κατάληψη ξεκίνησε αργά το απόγευμα, έπειτα από απόφαση της συνέλευσης των φοιτητών, με τη Σχολή να παραμένει κλειστή μέχρι την Παρασκευή, όταν και θα συνεδριάσουν εκ νέου οι φοιτητές. Σε κατάληψη μέχρι και το Σάββατο βρίσκεται το Οικονομικό Τμήμα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Φορτσάκης, μιλώντας στο tovima.gr απέκλεισε την πιθανότητα να κληθεί η ΕΛ.ΑΣ. για να αποκαταστήσει τη λειτουργία των σχολών και των χώρων του Πανεπιστημίου Αθηνών που βρίσκονται σε κατάληψη.

Ανακοίνωση για την κατάληψη από την πρυτανεία του ΕΜΠ

Ανακοίνωση για την κατάληψη εξέδωσε η πρυτανεία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τις υπογραφές του πρύτανη Ι.Γκόλια και των καθηγητών Δ.Παπαντώνη, Σ.Μαυράκου και Α.Σιόλα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Σήµερα το µεσηµέρι, οµάδα φοιτητών που είχε προσκληθεί σε προσυνεδρίαση της Συγκλήτου προκειµένου να εκφράσει τις απόψεις της για θέµατα του Ιδρύµατος, προχώρησε σε αυθαίρετη κατάληψη του κτηρίου Διοίκησης επειδή δεν έγινε αποδεκτό αίτηµα των φοιτητών να συνεδριάσει η Σύγκλητος µε την παρουσία τους και να προχωρήσει σε ψηφοφορία για την έγκριση ανακοίνωσης. Η κατάληψη αυτή εµποδίζει την εκτέλεση ζωτικών δραστηριοτήτων του Ιδρύµατος και τη διεκπεραίωση κρίσιµων ζητηµάτων που αφορούν το διοικητικό προσωπικό και τους φοιτητές.
Οι Πρυτανικές Αρχές έχουν επανειληµµένα αποδείξει ότι είναι ανοικτές στον ακαδηµαϊκό διάλογο που διασφαλίζει την δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης των απόψεων όλων των πλευρών. Είναι επίσης αντίθετες σε οποιεσδήποτε ενέργειες εξωθούν µε διαφόρους τρόπους στη λήψη µέτρων που δεν ταιριάζουν µε την ακαδηµαϊκή παράδοση και δεοντολογία του Ιδρύµατος. Δεν µπορούν όµως να παρακολουθούν µε απάθεια ενέργειες που εµποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύµατος και την ελεύθερη και δηµοκρατική λειτουργία των ακαδηµαϊκών του οργάνων».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top