ΕΝΟΧΟΙ ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως και ο πρώην νομάρχης για τις φωτιές στην Ηλεία

Το Εφετείο συνεδριάζει για τις ποινές που θα αποδοθούν

Οι φονικές πυρκαγιές της Ηλείας τον Αύγουστο του 2007, εκτός από τις μεγάλες εκτάσεις που κάηκαν, είχαν τραγικό απολογισμό, 36 νεκρούς.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών έκρινε σήμερα ένοχους, τους τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους.

Συγκεκριμένα ένοχοι κρίθηκαν ο τότε νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, η κάτοικος Παλαιοχωρίου, Σοφία Νικολοπούλου, και ο δασοφύλακας Μίνθης, Παναγιώτης Τσούρας.

Αθώος κρίθηκε ο τότε διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρεστένων, Νίκος Μιχαλόπουλος.

Το δικαστήριο έχει διακόψει τη συνεδρίασή του και συσκέπτεται επί των ποινών.

Να θυμίσουμε ότι το Εφετείο υιοθέτησε την πρόταση του Εισαγγελέα που είχε ζητήσει την ενοχή του πρώην Νομάρχη Ηλείας, του Δημάρχου Ζαχάρως και του τότε πυροφύλακα Μίνθης.

Για τον τότε νομάρχη το δικαστήριο είχε κρίνει ότι διεκπεραίωσε τα καθήκοντά του με επιφανειακό τρόπο και δεν διασφάλισε αν ο μηχανισμός αντιμετώπισης μπορεί να ανταποκριθεί. Ο δήμαρχος Ζαχάρως καταδικάστηκε για αδιαφ��ρία να συγκαλέσει Συντονιστικό Τοπικό Όργανο αφού έλαβε ενημέρωση για την επικινδυνότητα, ενώ διέθεσε τα χρήματα της πυροπροστασίας του 2007 για έργα οδοποιίας και όχι για το σκοπό για τον οποίο είχαν δοθεί. Ο πυροφύλακας καταδικάστηκε για έλλειψη της δέουσας προσοχής και επιμέλειας με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση και την επέκταση της φωτιάς, καθώς καθήκον του ήταν να αναγγείλει την πυρκαγιά και όχι απλά να την επιβεβαιώσει στην υπηρεσία του.

Επιπλέον, η 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου αθωώθηκε για την κατηγορία των ανθρωποκτονιών, όμως το δικαστήριο δέχτηκε την ενοχή της για την πρόκληση εμπρησμού. Η ηλικιωμένη γυναίκα φέρεται να προκάλεσε τη φωτιά, όταν μαγείρευε.

Όσον αφορά στον τότε Προϊστάμενο Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, Νίκο Μιχαλόπουλο, η πρόταση του Εισαγγελέα ήταν αθωωτική.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top