Αποζημίωση-ΜΑΜΟΥΘ στην οικογένεια 27χρονης-Πέθανε από ιατρικό λάθος σε επέμβαση αμυγδαλών!

Ξεπερνά το μισό εκατομμύριο-Διαβάστε την υπόθεση

Αποζημίωση-ΜΑΜΟΥΘ στην οικογένεια 27χρονης-Πέθανε από ιατρικό λάθος σε επέμβαση αμυγδαλών!

​Νέα μεγάλη αποζημίωση, που με τους νόμιμους τόκους ξεπερνά το μισό εκατ. ευρώ, επιδικάζει η δικαιοσύνη σε βάρος νοσοκομείου για μοιραίο ιατρικό σφάλμα που οδήγησε μια 27χρονη κοπέλα στον θάνατο. Μπορεί η οικογένειά της να μην μπορεί ακόμα να ξεπεράσει τον χαμό της, ούτε τα χρήματα να αποτελούν ''πανάκια'' για τον πόνο της αλλά είναι μια μικρή δικαίωση.

Όλα συνέβησαν πριν από 10 χρόνια, όταν η άτυχη κοπέλα μπήκε στο νοσοκομείο για μια επέμβαση ρουτίνας, δηλαδή για να αφαιρέσει τις αμυγδαλές της!

Όμως δυστυχώς στην πορεία της επέμβασης υπήρξαν επιπλοκές, τις οποίες η ιατρική ομάδα δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η 27χρονη να αφήσει την τελευταία της πνοή στην εντατική μονάδα, όπου διαπιστώθηκε «διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα, με εξάλειψη των δεξαμενών του εγκεφάλου», με συνέπεια να καταλήξει 1 μήνα μετά την αμυγδαλεκτομή και αφού βρισκόταν σε κατάσταση εγκεφαλικής νέκρωσης.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, επικυρώνοντας απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, έκρινε ότι ο θάνατος οφείλεται σε ιατρικό σφάλμα, καθώς οι ιατροί δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν επαρκώς τον κρίσιμο χρόνο για την οξυγόνωση του ασθενούς όταν ξεκίνησαν οι επιπλοκές, με συνέπεια να επέλθει το μοιραίο.

Το δικαστήριο δικαίωσε τους γονείς της άτυχης νέας, κρίνοντας ότι πρέπει να τους καταβληθεί χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν για τον χαμό της κόρης τους.

Τη χρηματική ικανοποίηση προσδιόρισε η δικαιοσύνη σε ύψος 200.000€ για κάθε γονέα (προσαυξημένη με τους νόμιμους τόκους μερικών ετών), αφού έλαβε υπόψη της τη νεαρή ηλικία της θανούσας, την καλή κατάσταση της υγείας της (όπως είχε διαπιστωθεί την προηγουμένη της χειρουργικής επέμβασης), τον χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας της επέμβασης για αμυγδαλεκτομή, τον βαθμό ευθύνης των ιατρών κ.λπ.

Στη διάρκεια της αμυγδαλεκτομής στο ΓΝ Αθηνών Κοργιαλένειο - Μπενάκειο, η 27χρονη εμφάνισε έντονη ταχυκαρδία, αύξηση της πίεσης, που αντιμετωπίστηκαν στο στάδιο της αναισθησίας. Στη συνέχεια παρουσίασε, όμως, αιφνίδια βραδυκαρδία (μέχρι 25 σφυγμούς το λεπτό).

Σε πορίσματα που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι από την εκδήλωση της βραδυκαρδίας μέχρι την καρδιακή ανάνηψη πέρασαν πάνω από 5 λεπτά, που αποτελούν «κρίσιμο χρονικό διάστημα για τη διάσωση του εγκεφαλικού παρεγχύματος», με συνέπεια να προκληθούν μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές αλλοιώσεις. Το νοσοκομείο προσέφυγε στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι το Δ. Εφετείο συμπεριέλαβε αντιφατικές αιτιολογίες για το ενδεχόμενο ευθύνης του αναισθησιολόγου, αφού πόρισμα ΕΔΕ κάνει λόγο για σφάλμα κατά τη διασωλήνωση του ασθενούς.

Το ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς του νοσοκομείου και έκρινε νόμιμη την κρίση για ιατρικό σφάλμα και ευθύνη του νοσοκομείου για παράλειψη έγκαιρης διενέργειας των απαραίτητων διαδικασιών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες επικυρώθηκε αποζημίωση 1,2 εκατ. ευρώ στους συγγενείς άλλης άτυχης νέας, που πριν από 14 χρόνια έχασε τη ζωή της στην Καλαμάτα γιατί οι ιατροί ξέχασαν ένα τμήμα πλακούντα στη μήτρα κατά την καισαρική τομή για τη γέννηση του παιδιού της, με αποτέλεσμα να υποστεί διάχυτη σηψαιμία, εξαιτίας της οποίας κατέληξε ύστερα από λίγες μέρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top