​Γκάφα των Βρετανών με ΒΙΝΤΕΟ του ΕΟΤ: Μας κατηγόρησαν για πλάνα δικά τους

Αναταραχή με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936

Η Βρετανική εφημερίδα Guardian πήγε να σκάψει τον λάκκο στον ΕΟΤ και την Ελλάδα και έπεσε αυτή μέσα... Ένα πλάνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ναζιστικής Γερμανίας του 1936 που εντάχθηκε στο βίντεο του ΕΟΤ και προέρχεται από το επίσημο βίντεο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012, αποτέλεσε την αφορμή για τη νέα γκάφα των Βρετανών.

Η ταινία με τίτλο «Θεοί, Μύθοι, Ήρωες» που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο την Τετάρτη, στο πλαίσιο του World Travel Market, περιελάμβανε σκηνές από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 στο Βερολίνο. Το λάθος επισήμανε στους Έλληνες αξιωματούχους που βρίσκονταν στο Λονδίνο για την διεθνή τουριστική έκθεση η εφημερίδα Guardian.

Ο Guardian, πάνω στην βιασύνη του να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι αναγνωρίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν επί Χίτλερ, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της χώρας μας και τελικά εκτέθηκε ο ίδιος.

Όπως αποδείχτηκε τα πλάνα που χρησιμοποιήθηκαν είναι από το επίσημο site των Αγώνων του Λονδίνου και βρίσκονται στο αρχείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Μετά από όλα αυτά, ο ΕΟΤ έβγαλε ανακοίνωση και θέτει ερώτημα «τόσο για το συνεχιζόμενο θόρυβο, όσο και για την επιλεκτική ευαισθησία την οποία δείχνει η συγκεκριμένη εφημερίδα σε μια κομβική στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό».

Ο ΕΟΤ έχει ήδη αφαιρέσει το εν λόγω πλάνο από το βίντεο που δημιουργήθηκε για τα 100 χρόνια του ελληνικού τουρισμού. Μένει τώρα να δο��με αν θα πράξουν το ίδιο και οι διαχειριστές της επίσημης ιστοσελίδας των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΤ:

«Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ερωτήθηκε από τη Βρετανική εφημερίδα The Guardian για τη χρήση πλάνου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.

Συμμεριζόμενος την κριτική και επιθυμώντας να αποκατασταθούν οι όποιες στρεβλές εντυπώσεις δημιουργήθηκαν, ο ΕΟΤ αφαίρεσε άμεσα το συγκεκριμένο πλάνο ελαχίστων δευτερολέπτων.

» Να επισημανθεί ότι: όλο το υλικό που χρησιμοποιήθηκε και αφορά την αφή της ολυμπιακής φλόγας, προέρχεται από το επίσημο βίντεο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τον ακόλουθο σύνδεσμο.

» https://www.youtube.com/watch?v=2RJR0kYuSqM

Σημειώνεται ότι το επίμαχο πλάνο χρησιμοποιήθηκε αυτούσιο.

» Παράλληλα, πλάνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 βρίσκονται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

» Ως εκ τούτου και ανεξάρτητα από την άμεση αποκατάσταση του σφάλματος από πλευράς ΕΟΤ, γεννιούνται πολλά ερωτηματικά τόσο για το συνεχιζόμενο θόρυβο, όσο και για την επιλεκτική ευαισθησία την οποία δείχνει η συγκεκριμένη εφημερίδα σε μια κομβική στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό.

» Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΤ, λαμβάνοντας υπόψη πάντα την κάθε καλόπιστη κριτική, θα συνεχίζει να εργάζεται για το καλό του ελληνικού τουρισμού».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Χίτλερ είχε εκμεταλλευθεί τους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου για να προωθήσει τα ιδεώδη του Ναζισμού, ενώ ήταν οι πρώτοι στους οποίους υπήρχε η τελετή της Ολυμπιακής φλόγας. Στο βίντεο, ένας ξανθός, γαλανομάτης αθλητής- στα ιδανικά της προπαγάνδας του Χίτλερ- εμφανίζεται να κρατά την Ολυμπιακή δάδα ενώ ανεβαίνει τα σκαλιά για να ανάψει το βωμό. Η σκηνή κρατά ελάχιστα, πριν εμφανιστεί μία άλλη, από πιο πρόσφατες αντίστοιχες τελετές. Πρόκειται για κομμάτι από υλικό της Λένι Ρίφενσταλ, της αγαπημένης προπαγανδίστριας του Χίτλερ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top