Αφιερωμένη στον Νέλσον Μαντέλα η 70η επέτειος από την ίδρυση της Ουνέσκο

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του

​Στη ζωή και το έργο του ηγέτη της Νοτίου Αφρικής, στον Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος συνέβαλε στην οικοδόμηση της δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας παγκοσμίως, ήταν αφιερωμένη η εβδομηκοστή επέτειος από την ίδρυση της Ουνέσκο, που γιορτάστηκε στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι.

«Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί αποφασίσαμε να θεσπίσουμε μια ημέρα αφιερωμένη στον Μαντέλα. Πιστεύω ότι ο Μαντέλα ενσαρκώνει τις αξίες της Ουνέσκο.» σημείωσε η Ιρίνα Μπόκοβα, Γενική Διευθύντρια της Ουνέσκο.

Στην μνήμη του Μαντέλα, ο οποίος ήταν Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, πραγματοποιήθηκαν τρεις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις οποίες παρευρέθησαν σημαντικές προσωπικότητες όπως οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως: ο νομπελίστας λογοτεχνίας καθηγητής Γουόλε Σογίνκα, από τη Νιγηρία και από την Ελλάδα η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Μέχρι η υφήλιος να γεμίσει όχι εξ ολοκλήρου αλλά επαρκώς από ηγέτες με αγάπη προς την ανθρωπότητα φανερή, στα έργα τους και στο όραμά τους, ο Ματέλα θα παραμείνει στις καρδιές του κόσμου » ανέφερε ο Γουόλε Σογίνγκα, καθηγητής-νομπελίστας Λογοτεχνίας.

Η κυρία Βαρδινο��ιάννη μαζί με τον υπουργό πολιτισμού της Νοτίου Αφρικής ξεναγήθηκαν από την γενική διευθύντρια της Ουνέσκο Ιρίνα Μπόκοβα, στην έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής και της δράσης του Μαντίμπα. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε συνέδριο με θέμα '' η κληρονομιά του Μαντέλα, οδός για ένα μέλλον ειρήνης και αλληλεγγύης''.

Στο αμφιθέατρο της Ουνέσκο ο εορτασμός κορυφώθηκε με εκδήλωση στην οποία μίλησε ο πρόεδρος της Αιτής Μισέλ Μαρτελί .
«Σήμερα που η ασφάλεια απειλείται βαθύτατα ολοένα και περισσότερο, οι άνθρωποι γίνονται πιο φανατικοί χρειαζόμαστε κι άλλους Μαντέλα για να μας βοηθήσουν να νικήσουμε τον εξτρεμισμό και τον φανατισμό».

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Νέ��σον Μαντέλα.

Ομιλήτρια εκ μέρους όλων των πρέσβεων Καλής θελήσεως του Οργανισμού, ήταν η κυρία Βαρδινογιάννη η οποία αναφέρθηκε στην προσφορά και το όραμα του Νέλσον Μαντέλα.

«Ως υπερασπιστής πολιτικών και προσωπικών ελευθεριών γεννήθηκε ελεύθερος έζησε ελεύθερος, παρέμεινε ελεύθερος ακόμα και στα 27 χρόνια φυλάκισής του και είχε την ευλογία να απελευθερώσει εκατομμύρια ανθρώπους από την προκατάληψη, τις διακρίσεις, την καταπίεση και τον ρατσισμό. Είχε εμπνευστεί από τη γέννηση της Δημοκρατίας υπό το φώς του Παρθενώνα και από τη δύναμη της Δημοκρατίας που τώρα διασφαλίζεται υπό το έμβλημα της Ουνέσκο.» ανέφερε.

Μιλώντας στα γαλλικά στο κλείσιμο της ομιλίας της, ευχήθηκε για την Ουνέσκο, ένα ειρηνικό μέλλον με το αποτύπωμα του Μαντίμπα, όπως αποκαλούσε ο λαός του τον Νελσον Μσντελα και συνεχάρη την κυρία Μπόκοβα για την επιτυχημένη πορεία και δράση της Ουνέσκο.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε σήμερα με περηφάνεια, ότι η Ουνέσκο έκανε την διαφορά και συνέβαλε στην πρόοδο των ιδεών της, στην προώθηση των αξιών της και είναι μια ευθύνη που θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε.» τόνισε η Ιρίνα Μπόκοβα.

Η κυρία Βαρδινογιάννη στο πλαίσιο της προσπάθειας της για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είχε ιδιαίτερη συνάντηση και γεύμα εργασίας με την γενική διευθύντρια της Ουνέσκο Ιρίνα Μπόκοβα.

«Στη συνάντηση που είχα με την κυρία Μπόκοβα, της μίλησα για τη σημασία της διαμεσολάβησης της Ουνέσκο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Την ενημέ��ωσα για τη συνάντηση που είχα με τους δικηγόρους από το Λονδίνο οι οποίοι μου ζήτησαν να μεσολαβήσω για να την συναντήσουν. Επίσης της μίλησα για τη συνάντηση των 23 επιτροπών διεκδίκησης από όλο τον κόσμο που διοργανώνεται στην Αθήνα τον Ιανουάριο.» τόνισε η κυρία Βαρδινογιάννη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top