Με σκουπιδότοπο μοιάζουν τα δύο μεγάλα ρέματα της Δυτ. Αττικής- ΔΕΙΤΕ βίντεο

Μπάζα, σκουπίδια, αλλά και σπίτια πάνω στις κοίτες των ρεμάτων

Οι αλόγιστες παρεμβάσεις για οικιστική ανάπτυξη ακόμη και πάνω σε ρέματα στην Αττική, είναι μια από τις αιτίες, που σε συνδυασμό με τα μπάζα και τα σκουπίδια που αφήνουν επιτήδειοι σε αυτά, είχαν σαν αποτέλεσμα τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η βροχή της Παρασκευής.

Μπάζα, σκουπίδια, αλλά και σπίτια υπάρχουν πάνω στις κοίτες των δύο μεγάλων ρεμάτων που διασχίζουν τη Δυτική Αττική, στο ρέμα της Εσχατιάς και το ρέμα της Χελειδωνούς.

Όπως βλέπετε στο βίντεο, τα ρέματα θυμίζουν χωματερή ή νεκροταφείο αυτοκινήτων.

«Μια γενική αρχή είναι να εμποδίζουμε το νερό στα ψηλά σημεία για να μη ρέει με μεγάλες ταχύτητες, και στα χαμηλότερα σημεία να διευκολύνουμε τη ροή του νερού» λέει χαρακτηριστικά ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και προσθέτει:

«Υπάρχει έντονη αστικοποίηση, ανθρώπινες παρεμβάσεις και έντονη τσιμεντοποίησημ η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να μην αφήνει το νερό να κατεισδύει από τα πετρώματα που έχει η περιοχή».

Η καταιγίδα της περασμένης Παρασκευής που ξεκίνησε στο Λεκανοπέδιο γύρω στις 12.30-13.00, είχε ιδιαίτερα υψηλή έντα��η στη Δυτική Αθήνα. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έπεσε η βροχή τριών μηνών με τις καταστροφές που ακολούθησαν.

Σε μελέτη που εκπόνησε το γεωλογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών πριν από τέσσερα χρόνια, προειδοποιούσε ότι οι περιοχές όπως φαίνονται και στον χάρτη από το Καματερό, το Ίλιον και νοτιότερα το περιστέρι και το Αιγάλεω, όπου καταλήγουν τα νερά της Πάρνηθας και του Ποικίλου όρους, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.

Όμως δεν είναι μόνο το ρέμα ��ης Εσχατιάς που πνίγει τα δυτικά προάστια. Πιο βόρεια υπάρχει το ρέμα της Χελειδωνούς που περνά μέσα από την Κηφισιά, και καταλήγει στη Νέα Φιλαδέλφεια για να χυθεί στον Κηφισό. Μαζί με το νερό της βροχής όμως θα παρασύρει και φερτά υλικά όπως αυτά τα λάστιχα, και τα σκουπίδια.

Καλύτερη είναι η εικόνα στο Χαϊδαρόρεμα, καθώς στο μοναδικό σημείο που το ρέμα είναι ανοιχτό, είναι στην Λεωφόρο Καβάλας στο ύψος του Αιγάλεω. Παραμένει καθαρό, ενώ φαίνεται πως τα νερά διοχετεύονται χωρίς πρόβλημα στον Κηφισό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top