Παρασημοφόρησε επιζώντα του ολοκαυτώματος ο γερμανός ΥΦΥΠΕΞ στη Θεσσαλονίκη

Σε ειδική εκδήλωση για τον Χάιντς Κούνιο

Τον επιζήσαντα του ολοκαυτώματος Χάιντς Κούνιο, τίμησε στη Θεσσαλονίκη, με την απονομή του Σταυρού της Αξίας Α' Τάξεως της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Μίχαελ Ροτ, σε ειδική εκδήλωση.

Ο κ. Ροτ αναφέρθηκε στη σύλληψη και εκτόπιση του νεαρού τότε Χάιντς Κούνιο , από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς καθώς και στο γεγονός ότι 23 συγγενείς του, από τους 48.000 Θεσσαλονικείς Εβραίους, εξολοθρεύτηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

«Αντιμετωπίσατε την επιβίωσή σας ως καθήκον να συνεισφέρετε ενεργά στην αναβίωση της σχεδόν χαμένης εβραϊκής κοινότητας. Ως καθήκον να διατηρήσετε ζωντανή τη μνήμη για τα διαπραχθέντα εγκλήματα, τη μνήμη των θυμάτων των αποτρόπαιων εγκλημάτων των ναζί» επισήμανε ο κ. Ροτ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αναφέρθηκε στο συγγραφικό, αυτοβιογραφικό και ερευνητικό έργο του Χάιντς Κούνιο, για την καταγραφή των ονομάτων των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που έπεσαν θύματα του ναζισμού και υπενθύμισε τη συγνώμη του προέδρου της Γερμανίας Γιοακίμ Φον Γκάουκ προς τις οικογένειες των φονευθέντων.

Αναφέρθηκε ακόμη στον αγώνα του 87χρονου επιζήσαντα του Άουσβιτς για «δικαιοσύνη και συμφιλίωση», ως μια «ενωτική» φωνή. Όπως τόνισε, ο Χάιντς Κούνιο παραμερίζοντας τον προσωπικό πόνο για όσα υπέστη ο ίδιος και η οικογένειά του από τους Γερμανούς, δεν μίσησε τη Γερμανία και τους Γερμανούς και ήταν πάντα «υπέρμαχος της συλλογικής μνήμης

«Το έργο και η δ��άση σας στη Γερμανία συνέβαλαν ώστε να ενισχυθεί η συνείδηση της ιστορικής ευθύνης της Γερμανίας και να στραφεί το βλέμμα σε ένα κοινό μέλλον. Το γεγονός ότι η συμφιλίωση κατέστη δυνατή το οφείλουμε και σε σας».

Ο κ. Κούνιο είπε ότι είναι μεγάλη τιμή η απονομή που γίνεται στο πρόσωπό του την οποία αφιέρωσε στα θύματα του ολοκαυτώματος και ιδιαίτερα στους 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίους «που δεν συνάν��ησαν ποτέ ξανά την αγαπημένη τους πόλη».

«Ήρθα στα δεκαπέντε μου χρόνια αντιμέτωπος με την ίδια την κόλαση και αναγκάστηκα να την υπομείνω για δυόμιση χρόνια» επισήμανε και ��υμπλήρωσε: «Με το έργο μου εύχομαι να στέλνω ένα δυνατό μήνυμα ειρήνης και ελπίζω η ευχή μου να εισακούεται».

«Είναι σπουδαίο ότι η γερμανική κυβέρνηση απονέμει αυτόν τον τίτλο τιμής στον κ. Κούνιο» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επισκέφθηκε τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top