ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Τι πρέπει να ξέρετε για τον ιό Έμπολα

7+1 ερωτήσεις για την μάστιγα που θερίζει ζωές

​Τον τρόμο έχει σκορπίσει ο ιός Έμπολα στη παγκόσμια κοινότητα, καθώς τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται. Όλοι μιλούν για μια επιδημία που έχει θερίσει χιλιάδες ανθρώπους μέχρι στιγμής ενώ το πρώτο κρούσμα στη γειτονιά μας είναι γεγονός… Όπως σας ενημερώσαμε και νωρίτερα στο star.gr,στα Σκόπια εμφανίστηκε το πρώτο πιθανό κρούσμα του Έμπολα!

Ο επιδημιολόγος Γιώργος Δούτας μας απαντάει σε 7+1 ερωτήσεις για τον Έμπολα, ώστε να μπορέσουμε να προστατευτούμε.

Πως μεταδίδεται ο Έμπολα; Μπορεί να μεταδοθεί από τον αέρα όπως η γρίπη;

Δεν μεταδίδεται από τον αέρα αλλά μέσω γονιδίων ή μέσω σωματικών υγρών, δηλαδή μέσω σωματικής επαφής. Αν όμως κάποιος έλθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Έμπολα, αυτό θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή!

• Τι συμπτώματα εμφανίζει ο ιός;

Το βασικό είναι υψηλός πυρετός, ο οποίος συνοδεύεται από πονοκέφαλο, πονόλαιμο, βήχα, πόνο στις αρθρώσεις και στους μύες, αδυναμία και αιμορραγίες.

• Υπάρχουν άτομα που είναι πιο ευάλωτα στον Έμπολα;

Δεν υπάρχουν άτομα τα οποία είναι πιο ευάλωτα στον συγκεκριμένο ιό.

• Θεραπεύεται ο ιός;

Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, το μόν�� που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε μέτρα πρόληψης.

• Από πού ξεκίνησε και σε ποιες περιοχές έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα;

Ο Έμπολα ξεκίνησε από νυχτερίδες στην Αφρική. Είχε δώσει κάποιες περιορισμένες εξάρσεις από την δεκαετία του ’70 αλλά αυτό που καταγράφεται σήμερα είναι πρωτοφανές. Πλέον αποτελεί διεθνή απειλή.

•Πόσο σοβαρή είναι η απειλή εξάπλωσης του Έμπολα;

Η εξάπλωση του ιού από τον Δεκέμβριο του 2013 που πρωτοέκανε την εμφάνιση του μέχρι σήμερα είναι ραγδαία. Στην Ελλάδα ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά χαμηλός, για αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

• Τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες και η πολιτεία;

Στην Ελλάδα δεν υπ��ρχει σοβαρός κίνδυνος. Τα περισσότερα κρούσματα είναι εισαγόμενα από άλλες χώρες. Σε περίπτωση όμως που κάποιος ταξιδέψει στο εξωτερικό θα πρέπει να προφυλαχθεί.

• Τι θα πρέπει να κάνει;

Θα πρέπει να μην έλθει σε επαφή με άγρια ζώα κυρίως αν ταξιδέψει σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Σιέρρα Λεόνε και το Κονγκό. Υπάρχει ενημερωτικό υλικό στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top