Αθώος ο Κοσκωτάς για την απόπειρα δολοφονίας του παλαίμαχου Γ. Σιδέρη

Για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας

Αθώος ομόφωνα κρίθηκε από τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο άλλοτε τραπεζίτης Γιώργος Κοσωτάς για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα δολοφονίας του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Γ. Σιδέρη.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς, ο οποίος πριν από 20 χρόνια καταδικάστηκε για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Εκπροσωπήθηκε από το συνήγορό του Τάκη Μιχαλόλια και αρνήθηκε την κατηγορία.

Απών από το δικαστήριο ήταν και ο ποδοσφαιριστής που επικαλέστηκε λόγους υγείας.

Το χρονικό

Το περιστατικό συνέβη το Νοέμβριο του 2007 και σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα την ώρα που ο Γιώργος Σιδέρης επέστρεφε στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο κι ενώ στάθμευε το αυτοκίνητό του εμφανίστηκαν τρία άγνωστα άτομα, τα οποία τον ανέμεναν στον υπόγειο χώρο στάθμευσης, φορώντας κουκούλες στο πρόσωπό τους και κρατώντας πιστόλια, και προσπάθησαν να ανοίξουν τις πόρτες του αυτοκινήτου, χωρίς να τα καταφέρουν. Ένα από τα άτομα πυροβόλησε δύο φορές τον Σιδέρη έξω από το κλειστό παράθυρο της πόρτας του οδηγού, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στον αριστερό βραχίονα και την ωμοπλάτη, ενώ ταυτόχρονα του φώναζε: «''Γιατί, ρε, δεν έδωσες τα λεφτά στον πρόεδρο Κοσκωτά;''. Στη συνέχεια διέφυγαν τρέχοντας προς άγνωστη κατεύθυνση».

Ο Γ. Σιδέρης είχε ισχυριστεί ότι δεχόταν πιέσεις για 14 μεζονέτες που ανήκαν στην Τράπεζα Κρήτης. Τα επίμαχα ακίνητα, που είχε κατασχέσει το ελληνικό Δημόσιο από την Τράπεζα Κρήτης, κατακυρώθηκαν στην ιδιοκτησία κατασκευαστικής εταιρείας με απόφαση του Αρείου Πάγου το 2006. Στην εταιρεία, που το 2000 είχε αγοράσει μέσω πλειστηριασμού τα ακίνητα καταβάλλοντας 1,8 δισ. δρχ., μέτοχος ήταν ο Γ. Σιδέρης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο Κοσκωτάς, που ήταν πρόεδρος του Ολυμπιακού Πειραιώς και ιδιοκτήτης της Τράπεζας Κρήτης, είχε ζητήσει από τον Γ. Σιδέρη να του δώσει ένα ποσό που αντιστοιχούσε σε κάποιες μεζονέτες».

Στη δίκη κατέθεσε ως μάρτυρας η σύζυγος του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή, η οποία υποστήριξε ότι ενδεχομένως «κάποιος χρησιμ��ποίησε το όνομα του Γιώργου Κοσκωτά σε αυτή την ιστορία».

Ο δικηγόρος του Κοσκωτά, Τάκης Μιχαλόλιας, είπε ότι «ο Κοσκωτάς παρά το γεγονός ότι πέρασε οικονομική καταστροφή και έχασε το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων δεν κατηγορήθηκε ποτέ για πράξη βίας. Εξάλλου ο πλειστηριασμός των ακινήτων δεν τον αφορούσε αφού τα χρήματα θα τα έπαιρνε η Τράπεζα Κρήτης και το ελληνικό δημόσιο».