ΣτΕ: Παραμένει το μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια για τον ΟΠΑΠ

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές ξένων εταιριών

Απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές ξένων εταιριών που ζητούσαν τη χορήγηση άδειας παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων στη χώρα μας.

Στις προσφυγές τους, οι εταιρίες ζητούσαν να ακυρωθεί η σιωπηλή απόρριψη των σχετικών αιτημάτων τους για χορήγηση άδειας από τις ελληνικές αρχές που είχαν υποβάλλει το χρονικό διάστημα από το 2004 ως το 2007.

Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω εταιρίες κατείχαν ήδη σχετική άδεια στο εξωτερικό. Βασικό επιχείρημα των εταιριών που επιθυμούσαν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των στοιχημάτων στην Ελλάδα ήταν ότι η ελληνική νομοθεσία έδινε αποκλειστικό δικαίωμα στον ΟΠΑΠ κάτι που προσέκρουε στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη με την οποία κατοχυρώνεται η ελευθερία εγκατάστασης και η ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέστειλε προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο με τη σειρά του άφησε στην κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης το ζήτημα της συμβατότητας του μονοπωλίου με το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο.

Η ολομέλεια του ΣτΕ, με την απόφασή της, διαπιστώνει ότι το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε μέσω των νόμων 4002/11, 4038/12 και 4141/13 είναι συμβατό με τις επιταγές του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρώντας παράλληλα το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η διατήρηση του αποκλειστικού δικαιώματος οργάνωσης και διαχείρισης τυχερών παιγνίων από την ΟΠΑΠ Α.Ε. αποσκοπεί στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και της εγκληματικής δραστηριότητας στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών μέσω της κατεύθυνσης των σχετικών δραστηριοτήτων προς ένα νόμιμο ελεγχόμενο πλαίσιο.

Στην απόφαση επισημαίνεται και η ανάθεση της εποπτείας και του ελέγχου του συνόλου των τυχερών παιγνίων σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Οι επίμαχες αιτήσεις των αλλοδαπών εταιριών απορρίφθηκαν ως αλυσιτελείς καθώς κρίθηκε από το ΣτΕ ότι ακόμα και αν το δικαστήριο ακύρωνε τις σιωπηρές απορρίψεις, όπως ζητούσαν, αυτό δεν θα είχε κανένα όφελος, καθώς τα αιτήματά τους για χορήγηση άδειας θα είχαν την ίδια τύχη μετά την εισαγωγή των νεώτερων νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Πρόσθετη παρέμβαση στη δικαστι��ή διαδικασία άσκησε και η ΟΠΑΠ Α.Ε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top