Το άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου πού θα τοποθετηθεί τελικά στην Αθήνα; 22 χρόνια η περιπέτεια του!

Από το 1992 έχει "τοποθετηθεί" σε περισσότερα από πέντε σημεία

​Είκοσι δύο χρόνια κρατάει η περιπέτεια με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα, γεγονός που προκάλεσε την ερώτηση 24 βουλευτών. Ο έφιππος Αλέξανδρος, έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά από το 1992 έχει τοποθετηθεί σε περισσότερα από πέντε σημεία της Αθήνας, αλλά μόνο στα λόγια.

Το άγαλμα κατασκευάστηκε το 1973, το 1992 ��γοράστηκε από το υπουργείο πολιτισμού και έγινε δωρεά στον δήμο της Αθήνας.

Επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατασκευάζεται βάθρο στη συμβολή της Λεωφόρου Αμαλίας με την Αθανασίου Διάκου, αλλά το άγαλμα δεν τοποθετήθηκε ποτέ. Ωστόσο, το βάθρο παραμένει εκεί ακόμα και σήμερα, απλά έχει αφαιρεθεί η πινακίδα με το όνομα του μεγάλου στρατηλάτη.

Το 2009 και μετά από πρόταση του τότε δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη αποφασίζεται η τοποθέτηση του έφιππου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πλατεία Κοτζιά. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να εγκριθεί και η ταυτόχρονη μετακίνηση του υπάρχοντος έργου "Θησέας" στην Κορεάτικη αγορά. Ωστόσο, και αυτή η απόφαση του δημοτικού συμβούλιου βρίσκει αντίθετο το ΚΑΣ, όπως αναφέρουν συγγενικά πρόσωπα του γλύπτη.

Από τότε το άγαλμα βρίσκεται στο μουσείο «Γιάννη Παππά» στην περιοχή του Ζωγράφου και περιμένει την τοποθέτηση του μέσα στα όρια του δήμου της Αθήνας όπου ανήκει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top